Vinteren er på vei!

Skrevet av Roger Marthinsen
20.09.2019 09:40

Meteorologisk institutt har kommet med OBS-varsel for Nordland, Troms og kyststrøkene i Finnmark, som viser at det kan bli vinterlige kjøreforhold flere steder i Nord-Norge de kommende dagene.

– Sjekk vær og føre før du kjører, oppfordrer Statens vegvesen.

– Vår klare oppfordring til bilister som skal ut på vegen i helga er å sjekke vær og kjøreforholdene før du legger ut på tur. Bruk værmelding, 175.no og webkameraene før du legger ut på tur, så har du en bedre oversikt over hva du har i vente, sier Siril Veiåker ved Veitrafikksentralen.

Når på døgnet du kjører kan også ha noe å si for valgene dine.

– Husk at vær og føre kan snu fort, og selv om det er vått og varmt på dagen, kan minusgradene komme krypende på kvelden og frosten kan ligge om morgenen. Ferdes du tidlig eller seint på døgnet er det enda viktigere å være forberedt på vinterføre. Og skulle du plutselig bli tatt av vær du ikke er utrustet for, stopp kjøretøyet og meld i fra til oss om du kommer ut for utfordrende føre som andre kan ha nytte av å vite om, sier Nilsen.

Det er førers ansvar å være forberedt og ha dekk og annet i orden.

– Som sjåfør har du ansvar for egen og andres sikkerhet på veien. Det kan gå fint å kjøre med sommerdekk enda ei stund, om du kjører midt på dagen og i lavere strøk. Sommerdekk er gjerne bedre egnet til å kjøre på regnvåt vei enn det vinterdekk er. Men skal du ferdes i høyereliggende strøk hvor det varsles om vinterlige forhold, bør du vurdere om du skal bytte til vinterdekk, sier Helle Torill Sandvik som leder utekontrollen i Nord-Norge.

Statens vegvesen er ute hele året for å følge med på kjøretøyene på veiene våre.

– Nå som vinteren står for døra, er det naturlig at vi følge ekstra med på dekkutrustning framover. Dette gjelder ikke bare tunge kjøretøy, men også vanlige personbiler. Vi ønsker at alle skal komme trygt fram, sier Sandvik.

[annonse]
-----

Dekk og kjetting

Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep. Her er råd og regler for dekkbruk. 

Piggdekk og kjetting

Piggdekk kan kun brukes mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra 15. oktober til og med 30. april.

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Piggfrie vinterdekk

Det er ingen tidsfrister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk. Vær oppmerksom på at piggfrie vinterdekk på sommerføre kan ha dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

Mønsterdybde

Dekkene skal ha minimum 3 mm mønsterdybde mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 mm mønsterdybde fra 15. oktober til og med 30. april. Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm.

Sommerdekk skal ikke benyttes på vinterføre (snø/is), fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veggrep på slikt føre.

Det er egne krav til mønsterdybde og vinterdekk for kjøretøy over 3.500 kg.

Tilhenger

Kjører du med tilhenger stilles det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

Sett dekkene riktig på

Mange dekk har en pil som viser rulleretning og eventuelt inside/outside. Pass på at slike dekk monteres riktig for å oppnå optimalt veggrep.