Marhilde Mortsensen og utdanningsråd, Elin Dahlseng. Foto: Trond Erlend Willassen

Vil øke borteboer­stipend

Utdanningsråd Elin Dahlseng Eide vil øke borteboerstipendet til elever i videregående skole, og får full støtte fra Mathilde Mortensen fra Kabelvåg som er borteboer og elev ved Bodin videregående skole.


– På tross av en svært desentralisert skolestruktur med 28 læresteder rundt om i fylket, er Nordland likevel på det fylket i landet som har flest borteboende elever i landet. I skoleåret 2021-2022 har vi 1869 borteboende elever. Jeg er bekymret for økonomien til disse elevene. Både leie- og matpriser har økt sterkt i det siste, og dagens borteboerstipend på 4979 dekker en stadig mindre del av kostnadene. Derfor mener jeg staten må øke dette stipendet, sier Dahlseng Eide i pressemelding fra Nordland Fylkeskommune.

Mathilde Mortensen fra Kabelvåg som selv er borteboer, er enig.

– Videregående utdanning i Norge skal være gratis. Med et så lavt borteboerstipend er mange avhengig av foreldrenes hjelp til å få betalt hybel og mat. Selv er jeg heldig og får økonomisk hjelp hjemmefra når jeg trenger det, men ikke alle er like heldig som meg. For noen blir det å få gjennomført videregående en stor økonomisk utfordring, og det synes jeg ikke er bra i det hele tatt.

Det er staten som gir borteboendestipend. Fylkesråd Elin Dahlseng Eide har prøvd å prøvd å påvirke regjeringen for å få stipendet økt.

– høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. De har stor forståelse for problemstillingen, og regjeringen har også satt av flere penger i innværende år. Det ercselvsagt ingen enkel sak å sy sammen et statsbudsjett i disse urolige tidene vi har nå, med krig i Europa og energikrise. Men jeg håper sterkt at regjeringen kan prioritere midler til en økning også i statsbudsjettet for 2023 som snart legges frem snart, avslutter Elin Dahlseng Eide.

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.