Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, ber om betydelige lettelser i korona-tiltakene. Foto: Per Sollermann / NHO Reiseliv

Vil ha slutt på både meteren, hjemmekontoret og skjenkestoppen

NHO Reiseliv ber regjeringen oppheve alle restriksjoner, blant annet for å få folk til å ta lunsjpausen på restaurant, og NHO vil ha i hvert fall en time lengre skjenketid

NHO Reiseliv ber regjeringen følge Danmarks eksempel og oppheve alle restriksjoner, inkludert påbud om hjemmekontor, når den i morgen kveld legger frem nye koronatiltak. 

– Nå forventer vi at den norske regjeringen fjerner alle restriksjoner, inkludert påbud om hjemmekontor, og at det skjer raskt, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Danmark opphever nær alle restriksjoner fra og med i morgen, 1. februar. Antallsbegrensninger er borte, utelivet er åpent og det er ingen skjenkebegrensninger. Danske smittevernseksperter definerer ikke lenger korona som en samfunnskritisk sykdom, og danskene kan få leve normalt igjen. Det betyr at den enkelte får mer ansvar for eget smittevern, og bedriftene tar over ansvaret for hvilke regler de vil praktisere.

– Resten av Europa letter på tiltakene og avvikler hjemmekontor. Det er flere dager siden FHI anbefalte å lette på tiltakene. Regjeringen ligger bakpå og det koster næringslivet mye, og alle de ansatte som fortsatt er permittert på grunn av restriksjonene. Nå må Norge følge resten av Europa, og fjerne alle restriksjoner som gjør at pandemien strekker ut i tid, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv-direktøren viser til at nærmest hele utelivsbransjen fortsatt er stengt, blant annet på grunn av kravet om å holde én meters avstand. 

– Vi har en klar forventning om at meter-kravet fjernes slik at disse får åpne igjen. Videre er det en rekke bedrifter som fornøyelsesparker, klatreparker og trampolineparker, som er pålagt stengt. Disse må også få åpne. Det er helt ulogisk at barn på tvers av skoler kan gå på fritidsaktiviteter, men ikke kan dra på en trampolinepark, sier Krohn Devold.    

– Etter 28. februar er det ikke mer nedstengings-kompensasjon å hente. Da må vi kunne legge til grunn at myndighetene nå fjerner alle restriksjoner som hindrer normal drift. Det tar tross alt måneder å få booket inn fulle hus, så nedstengingen nå gir omsetningsfall i måneder fremover, fortsetter Krohn Devold.  

Påbudet om hjemmekontor fører til at færre går ut og spiser, bor på hotell eller gjennomfører konferanser. Konferansehotellene melder om at bookinger er helt nede på mellom 5 og 20 prosent av normalen.

– Så lenge alle har hjemmekontor så kvier mange bedrifter seg for å ta lunsjpausen på en restaurant, ta med kunder og samarbeidspartnere ut i lunsjen, og arrangere og gjennomføre seminarer og konferanser. Derfor er det viktig at påbudet om hjemmekontor oppheves, sammen med resten av restriksjonene som skjenkebegrensning og avstands- og antallsbegrensninger. Den enkelte arbeidsgiver klarer å administrere hvilken hjemmekontorordning som er riktig for bedriften – det kan ikke staten lenger beslutte, sier Krohn Devold. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
I Sverige har man foreløpig besluttet å videreføre tiltak til 9. februar, men den omstridte testingen på grensa opphørte 21. januar.

Finland har i dag varslet at man  oppheve alle koronarestriksjoner i løpet av februar, uten at man har satt noen dato for når alle restriksjoner skal være fjernet. 

Grensekontrollene mellom Finland og andre land i Schengen-samarbeidet, deriblant Norge, oppheves i dag. Kontrollene ble innført i slutten av desember for å bremse spredningen av omikronvarianten av viruset. Reisende fra land utenfor EU og Schengen vil fortsatt måtte gjennom kontroller på grensen fram til 14. februar eller lenger, melder rikskringkastingen Yle.

Også NHO melder mandag ettermiddag at man venter store koronalettelser, og at slutt på påbud om hjemmekontor og skjenking iallfall til midnatt er noe av det  man forventer. 

– Vi er spente, og vi har store forventninger. Vi forventer at regjeringen lytter til FHI, og at de åpner samfunnet og legger til rette for normal forretningsdrift. Vi må lære oss å leve med pandemien, sier NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, til NTB.

– Vi tenker at det er riktig å gå så langt som faglige myndigheter anbefaler. Og da er det ikke unaturlig å se til Danmark, sier Melsom. 

Et sentralt ønske fra NHO er oppheving av påbudet om hjemmekontor.  En medlemsundersøkelse viser at 61 prosent av bedriftene der de ansatte har mulighet til å jobbe hjemmefra, frykter for de ansattes trivsel, motivasjon og arbeidsmiljø ved ny runde med hjemmekontor. Samtidig frykter 56 prosent også lavere effektivitet.

– Dette er et alvorlig varsku, og det er en markant endring fra tidligere, sier Nina Melsom.

NHO mener også at skjenkestoppen klokka 23 må bort.

– Vi har en forventning om at de nasjonale bestemmelsene oppheves, og iallfall at skjenkingen forlenges til midnatt. Den lille timen har mye å si, sier Melsom, som mener at tiden også er kommet for å myke opp både antalls- og avstandsbegrensninger. 

– Vi er der at vi kan åpne samfunnet sånn at vi er tilbake til før mars 2020. Bedriftene våre er opptatt av at vi kommer over i en normalsituasjon, sier Melsom.

Lønnsstøtteordningen gjelder i utgangspunktet ut februar.

– Men hvis ikke bedriftene kan drive som normalt, er det behov for kompensasjon, understreker Nina Melsom.

Lettelsene gjøres kjent på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.