Fellesfyrverkeriet på Øya kom fire dager på overtid, men da det endelig kom lyste det opp Øyfjellet på spektakulært vis. Foto: Kristian Rødvand

Vil ha et nasjonalt forbud mot privat fyrverkeri

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
12.02.2020 11:32

– Forårsaker hvert år store skader og betydelig lidelse for både mennesker og dyr, mener Miljøpartiet De Grønne i Nordland.

Miljøpartiet De Grønne i Nordland vil ha et nasjonalt forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Det har fylkeslaget vedtatt på helgas årsmøte i Narvik.

– Oppskyting av fyrverkeri forårsaker hvert år store skader og betydelig lidelse for både mennesker og dyr, heter det i uttalelsen, som også viser til at meningsmålinger viser bred støtte for et forbud.

Forslaget ble fremmet av MDG Bodø.

– Vi i De Grønne tar de negative konsekvensene ved fyrverkeri på alvor. Vi opplever å ha bred støtte for et slikt forbud, sier Håkon Møller, gruppeleder for De Grønne i Bodø bystyre.

Nå sendes saken videre for behandling på partiets landsstyremøte 20.-22. mars.

ØYESKADER OG DYR PÅ AVVEIE

I resolusjonen heter det:

"Oppskyting av fyrverkeri forårsaker hvert år store skader og betydelig lidelse for både mennesker og dyr. Ifølge Nils Bull, overlege ved Haukeland universitetssykehus, skades mellom 200 og 300 mennesker hvert år. I snitt får 16 personer årlig så store øyeskader at de må oppsøke øyelege.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

[annonse]
Håkon Møller er gruppeleder for De Grønne i Bodø bystyre.I en studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) reagerte 23 % av 5000 hunder negativt på fyrverkeri. Overfølsomhet for høy lyd gjør at familiedyr står i fare for å komme på avveie som følge av sterk redsel eller panikkanfall. På nyttårsaften risikerer disse dyrene mange steder å fryse i hjel. 

På nyttårsaften er det en utfordring at mange ikke forholder seg til det tillatte tidsrommet for oppskyting. Det gjør det vanskelig å sikre trygge rammer for mennesker og dyr som påvirkes negativt.

De negative konsekvensene knyttet til privat oppskyting av fyrverkeri har gitt seg utslag i at stadig flere ønsker et forbud velkommen. Ifølge tall fra Dyrebeskyttelsen ønsker 71 % av de spurte et forbud mot oppskyting i privat regi. I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), kommer det fram at 67 % ønsker et forbud. Tallet øker til 71 % dersom kommunen arrangerer et offentlig fyrverkeri."

Les mer om:

MDG Nordland fyrkerkeri
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.