Anette Bang, fylkestingsrepresentant fra Nordland Senterparti. Foto: Eirill DeLonge Foto: Eirill DeLonge

Vil forby konverteringsterapi:
– Det er et grovt overgrep mot enkeltmennesket

Senterpartiet på fylkestinget i Nordland går inn for et totalforbud av konverteringsterapi.

Det opplyser Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

– Det er på tide at vi som folkevalgte tar et ansvar, og står opp for et mer rettferdig samfunn, som tar menneskerettigheter på alvor. Ingen skal utsettes for negativ sosial kontroll, diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering eller tvinges inn i konverteringsterapi eller tortur, sier Anette Bang, fylkestingsrepresentant fra Nordland Senterparti. 

Konverteringsterapi

Konverteringsterapi, også kalt seksuell reorientering, har som formål å endre lesbiske, homofile, bifile og transepersoner sin seksuelle legning og identitet. Her ligger det et premiss om at seksuell orientering og kjønnsidentitet er noe som både kan og bør endres. Dette er et premiss vi er uenige i.

Konverteringsterapi er en grov form for negativ sosial kontroll, som også går utover barn og unge. Det er i dag mørketall over omfanget, og det er ikke før i de senere årene at man har blitt klar over omfanget.

Totalforbud

I 2015 leverte FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) en rapport til FNs menneskerettsråd om diskriminering og vold som skjer på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. I rapporten slår OHCHR fast at konverteringsterapi er uetisk, uvitenskapelig og ineffektivt, og at det i noen tilfeller må anses som tortur. FNs medlemsstater blir i rapporten oppfordret til å forby praksisen.

– I dag har ikke Norge noe lovverk som forbyr konverteringsterapi. Konverteringsterapi er et grovt overgrep mot enkeltmenneskets frihet fra overgrep og retten til å elske den man vil. Derfor er det så viktig at vi har fått denne høringen fra kulturdepartementet, slik at vi kan gi et tydelig signal om at et totalforbud av konverteringsterapi er både nødvendig og riktig, avslutter Bang.

**

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.