Gunnvald Lindset, leder i Rødt Vefsn

"Vi vil ha slutt på at pensjonister og trygdede blir hengende etter."

DEBATT: – Nivået på minstepensjonen i dag er en skam! skriver leder for Rødt Vefsn, Gunnvald Lindset

Et dypt urettferdig pensjonssystem!

I TV-programmet Debatten på NRK 8. september var temaet pensjon, underregulering og redusert kjøpekraft, og særlig minstepensjonistenes situasjon. Dagens pensjonssystem er et resultat av et såkalt bredt forlik mellom H, SP, KrF, V og Ap. 

Rødt har fra dag én sagt nei til pensjonsreformen og underregulering av pensjonene. Vi vil ha slutt på at pensjonister og trygdede blir hengende etter. Landsmøtet i SV gikk mot reformen i 2005, men ingenting ble dessverre gjort for å endre den i de 8 årene de satt i regjering. FrP stemte mot reformen i Stortinget i 2007, men gjorde ikke noe med den i de 7 årene de satt i regjering. I Debatten nevnte selvfølgelig ikke Solvik Olsen fra FrP at grunnen til at de var eneste parti som stemte imot i 2007, var at Rødt ikke var på Stortinget da. 

Nivået på minstepensjonen i dag er en skam! Minstepensjonister må få et løft på minst 30-40 000 i året som ble nevnt i Debatten. Det forutsetter trolig endringer i selve reformen, noe som ville vært veldig bra! Uten reformen hadde det vært vesentlig enklere med et slikt løft. Dette skyldes at reformen i prinsippet skal bygge på at du skal ha noe mer i pensjon ut fra hvor mye du har jobbet. Da er det vanskelig å heve de laveste pensjonene uten å løfte alle pensjonister. 

Pensjonsreformen skaper enorme forskjeller i pensjon, mye større enn før. Og vi har bare sett starten. Mange kommer til å bli tilnærmet minstepensjonister, men de fleste med en tusenlapp eller to mer i måneden enn absolutt minstepensjon. Dette gjelder alle med kort opptjeningstid. Det omfatter mange kvinner og arbeidsinnvandrere, samt mange uføre når de blir alderspensjonister ved 67 år.

I den andre enden vil mange få pensjoner som er høyere enn lønna de hadde i full jobb. Det gjelder de som har jobb og helse til at de kan jobbe også etter fylte 70 år, og som har en arbeidsgiver som vil ha dem. En viktig årsak til det er at man ikke lenger skal samordne pensjon med inntekt, og at man fortsatt skal tjene opp mer pensjon også når en har hatt opptjening i vesentlig flere år enn tidligere tiders opptjening på 40 år. 

Spørsmål man bør stille seg er: Hvorfor skal det være mulig å ta ut hundretusener i pensjon hvis en fortsatt har full lønn? Hvorfor skal en få en pensjon på mer enn tidligere lønn hvis en er så privilegert at en har hatt full lønn langt utover vanlig pensjonsalder på 67 år? Mens en minstepensjonist nå kan få helt ned mot 13 000 kr. i måneden, får tidligere direktør i Equinor, Eldar Sætre, med seg en pensjonspakke på over 100 millioner kroner. Det er grotesk, og sier mye om klasseforskjellene i Norge i 2020.

Pensjonsreformen må skrotes, og vi må gjenskape en mer solidarisk alderspensjon enn vi har i dag. Mer til de som har minst, mindre til de som får mest!

 

[annonse]
 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.