Foto: Hedda Hiller

"Vi står sammen og vi er sterke"

Skrevet av Berit Hundåla
07.12.2019 14:19 - OPPDATERT 07.12.2019 19:31

DEBATT: –Det er viktig å ta hensyn til alle når man legger planene for en organisering som skal ha virkninger for befolkningen i et femtiårsperspektiv. På hele Helgeland har vi en variert og drivende industri som er avhengig av gode sykehustilbud, sier ordfører i Vefsn Kommune Berit Hundåla

Vi står sammen og vi er sterke

Jeg registrerer at mange hevder at sykehusstriden på Helgeland overgår det meste i ufred og steile holdninger. Jeg ønsker heller å fokusere på det historiske samarbeidet vi har fått til sør for Korgfjellet i denne saken. Selv har jeg vært involvert i sykehuskamper på Helgeland i 25 år. En mannsalder med debatter, utredninger og vedtak er forhåpentligvis over når Helse Nord, og til sist helseminister Bent Høie, har sagt sitt i denne betente konflikten.

Som ordfører i Vefsn er det ikke noe problem å innrømme at det har vært tøft å være med på et samarbeid som kan resultere i at vår kommune ikke får det største sykehuset. Men hvis et samarbeid skal kunne fungere, må man være villig til å gi noe. Det ligger i kompromissets natur. For meg, og for resten av det politiske miljøet i Vefsn, har fokuset hele tida vært at vi ønsker å få på plass det sykehustilbudet som er til det beste for hele befolkningen i regionen. Vi har valgt å lytte til fagmiljøene og rådene er klokkeklare – skal vi klare å bygge opp et godt og robust fagmiljø i Helgelandssykehuset må dette skje gjennom å etablere ett felles sykehus sør for Korgfjellet. 

For meg, og for alle som ønsker å gi helgelendingene det best mulige sykehustilbudet, var det derfor svært gledelig å registrere at et stort flertall i styret i Helgelandssykehuset også valgte å flytte tyngdepunktet mot midten av Helgeland, som er sør for Korgfjellet. Signalene fra Helse Nord, som kommer med sin innstilling til vedtak den 11. desember, er ganske klare på at dette er noe også de vil lytte til. Administrerende direktør Lars Vorland uttalte til media forut for styrebehandlingen at han hadde registrert et stort flertall for ett felles sykehus lokalisert sør for Korgfjellet.

Det er viktig å ta hensyn til alle når man legger planene for en organisering som skal ha virkninger for befolkningen i et femtiårsperspektiv. På hele Helgeland har vi en variert og drivende industri som er avhengig av gode sykehustilbud. Og det er ikke bare industri hvor de ansatte bærer hjelm som skal ivaretas. Landbruket har faktisk de fleste registrerte alvorlige ulykkene av alle næringer, og tyngdepunktet i denne næringa befinner seg sør for fjellet. Det er også viktig å minne om den store aktiviteten som vi har langs kysten med oppdrettsnæring, petroleumsvirksomhet og skipstrafikk.

Torsdag sto vi 12 samstemte kommuner på talerstolen under Helse Nord sitt styreseminar i Bodø. Vi talte med samme stemme og kunne svare bekreftende på styreleder Renate Larsen sitt spørsmål om enigheten også gjelder hvis sykehuset blir plassert et annet sted på aksen mellom Mosjøen og Sandnessjøen, enn Sandnessjøen med omegn. Det er sånn vi bygger samfunn. Vi evner å se over egne ønsker og behov for å få til gode løsninger for hele regionen. Nå setter vi vår lit til at Helse Nord og ministeren kan bidra til å sikre alle på Helgeland gode løsninger for framtidige generasjoner.

 

Berit Hundåla, Ordfører i Vefsn Kommune

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.