Foto: Eirill DeLonge

– Vi har vært tydelige på at situasjonen har vært langt fra bra nok

Skrevet av Kristian Rødvand
26.03.2021 15:35 - OPPDATERT 27.03.2021 07:00

Boreal tar grep for å sikre bedre regularitet i ferjetrafikken på Helgeland.

Etter en utfordrende periode med flere uforutsette driftsproblemer, sykdom hos mannskap, og ventekarantene, tar Boreal grep for å sikre regulariteten i de ulike sambandene på Helgeland.

– Vi har hatt konstruktive og gode møter med Boreal. Vi har vært tydelige på at situasjonen har vært langt fra bra nok. Boreal tar nå grep for å sikre regulariteten. Vi skal følge dette tett, lover fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen.

To ekstra fartøy
Flere ordførere har tatt til orde og vist misnøye med innstilte ferjer på helt avgjørende samband for næringsliv og folk på Helgelandsøyene. Nå vil Boreal blant annet legge to fartøy i beredskap i Sandnessjøen. To ekstra fartøy som skal settes inn ved behov.

– Dette er ferger som også har kapasitet til å gjennomføre de nødvendige næringstransporter som det er behov for i de ulike sambandene, tilføyer Bentzen.

Tekniske utfordringer
Han forstår utålmodigheten hos helgelendingene, når det tidligere har vært meldt god dialog mellom Nordland fylkeskommune og Boreal, og så har likevel nye utfordringer skapt nye innstillinger og forsinkelser.

– Boreal har hatt mange ulike tekniske problemer som har kommet samtidig. Nå gjøres det grep ved at de stiller flere fartøy i beredskap. De har lagt på bordet en tiltaksplan til oss på samme måte som til Sjøfartsdirektoratet, og vi skal ha ukentlige møter for sikre kvaliteten på tjenestene våre. Det gjelder også for hurtigbåtrutene som Boreal betjener. Det fortjener nordlendingene, sier fylkesråd Bentzen, og slår fast at den siste tiden har vært uholdbar.

– Fortjener stabilitet
Også daglig leder i Boreal sjø, Steinar Mathisen har stor tro på at forsinkelser og kanselleringer nå skal være et passert kapittel, selv om man aldri kan garantere at ikke tekniske problemer oppstår.

– Det har vært mange ting som har rammet oss samtidig. Det er vi svært lei oss for. Øyboere og næringsliv som er avhengig av at ferjene går fortjener et stabilt tilbud. Det ønsker også vi som operatør i sambandene å gi, sier Mathisen.

Sykdom og karantene
Med ekstra beredskapsmateriell, og ekstra grep på mannskapssiden, tror Mathisen at passasjerene kan senke skuldrene, og at tillitten til Boreal skal rettes opp.

[annonse]
– Vi har hatt mange utfordringer samtidig. Også vi har stått i koronasituasjonen og har i noen tilfeller måttet vente på prøvesvar før mannskap har kunnet settes inn. Men nå er vi i ferd med å styrke laget, og håper vi med det skal klare å opprettholde normal drift, også ved akutt sykdom og ventekarantener, avslutter Steinar Mathisen.

Her er noen av tiltakene som skal sikre bedre regularitet og kvalitet:

Nesten alle ferjene er tilbake i normal trafikk fra i dag, etter ulike reparasjoner.
To ekstra ferjer i løpet av kort tid lagt i beredskap i Sandnessjøen.
Rekrutterer ekstra mannskap, og kurser flere navigatører.
Forbedring og presisering av trafikkmeldinger som sendes ut til de reisende.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.