Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran og Westcon Helgelands Arnt Skogsøy er skjønt enige om at en større del av olje-gevinsten i nord må tilfalle lokalsamfunnene i Nord-Norge. Foto: Nesna kommune

– Vi har sett nok av utbyttefester og sløsing med fellesskapets ressurser

Skrevet av Roger Marthinsen
04.06.2020 06:00

Arbeiderpartiets krav til innretning på oljeskatten skal sikre at milliardene skaper arbeidsplasser og økte lokale og regionale ringvirkninger.

Dette var hovedbudskapet til Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran, da han i dag besøkte Westcon Helgeland i Langsetvågen i Nesna.

– Når vi bidrar med en kraftfull skattepakke til oljeselskapene, skal pengene gå til arbeidsfolkene i leverandørindustrien – ikke renne ut i oljesanden. Vi har sett nok av utbyttefester og sløsing med fellesskapets ressurser, sier Skjæran, som tar opp dette nå ettersom forhandlingene i Stortinget om oljeskatten er inne i sluttfasen og en avklaring er ventet før helga.

Arbeiderpartiet har lagt inn krav om ilandføring av Johan Castberg-feltet til Veidnes i Finnmark, og vil i tillegg både ha begrensninger for utbytte til eierne og halvering av beløpsgrensen for hvilke prosjekter regjeringen må legge fram for Stortinget.

(Saken fortsetter under bildet)

22 sugeankere produsert hos Westcon, lastes denne uka ombord i Viking Neptun. Når jobben er gjort settes kurs for Johan Castberg-feltet. Foto: Nesna kommune

– Dersom vi får på plass ilandføring nå, vil flere felt i nord bli lønnsomme, og all erfaring viser at dette øker mulighetene for nordnorske bedrifter. Når vi vil ha flere prosjekter til Stortinget, er det for at vi skal kunne fremme detaljerte krav om lokale og regionale ringvirkninger som oljeselskapene må levere på. Her har høyreregjeringen vært altfor passiv, noe som også går ut over næringens oppslutning og legitimitet i nord. Arbeiderpartiet vil stille tøffe krav, sier Skjæran.

Administrerende direktør i Westcon Helgeland, Arnt Skogsøy, er krystallklar på at det trengs politiske grep for å styrke ringvirkningene i nord.

– Vi kan ikke ha det slik at ressursene bare hentes ut fra Nord-Norge. Vi må kunne skape arbeidsplasser og bygge lokalsamfunn her basert på de ressursene som tas ut, og det skjer ikke av seg selv. Det er det vi har erfart gjennom de siste årene, og det må politisk påtrykk til for at næringslivet i nord skal få vår rettmessige del av kaka. Mange har allerede gitt opp, men vi satser videre, sier Skogsøy.

--------

[annonse]
LES OGSÅ

 


 
 
 
 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.