Franziska Wika i Vefsn Venstre og Hanne Nora Nilssen i Alstahaug Venstre ber nå om et møte med utdanningsminister Iselin Nybø.

Venstre vil ha ministermøte om Nesna

Skrevet av Pål Leknes Hanssen
23.06.2019 20:07 - OPPDATERT 24.06.2019 11:53

– Hele Helgeland står samlet i denne saken, det er bare å se på antall høringsuttalelser, sier leder i Vefsn Venstre, Franziska Wika.

Det er et samlet Helgeland som med vantro opplever at rektor i Nord Universitet, Hanne Solheim Hansen, foreslår å legge ned studiestedene Nesna og Sandnessjøen. Dette til tross for massiv motstand fra hele Helgeland. Lokallagene i Venstre i Alstahaug og Vefsn er også skuffet og kritisk til den systematiske nedbygging av studietilbud som Nord universitet har foretatt på Nesna og i Sandnessjøen siden Nord Universitet ble etablert.

– Vi stiller spørsmålstegn ved om det som nå skjer er et brudd på fusjonsavtalen. Slik vi har tolket den skulle Nesna videreføres som en del av det fusjonerte universitetet. Med den innstillingen som nå foreligger, ser det ut som at det er ulik tolkninger av denne avtalen. Derfor ber vi om et møte med statsråden.  Vi vil også diskutere muligheten for en fisjon og deretter en sammenslåing med Universitetet i Tromsø om det endelige resultatet blir slik innstillingen sier, sier Hanne Nora Nilssen, leder i Alstahaug Venstre.

I følge fusjonsavtalen mellom UIN og HIN står det bl.a. at nåværende studiesteder skal styrkes og bli mer betydningsfulle i deres regioner. I pkt. 4 om de grunnleggende forutsetninger for fusjonen heter det at det fusjonerte universitetet skal bygges opp rundt eksisterende organisatoriske strukturer og infrastruktur for høyere utdanning i Nordland. Den fusjonerte institusjonen skal planlegges som et flercampusuniversitet, hvor dagens studiesteder videreføres som en del av det fusjonerte universitetet. 

– Det har vært lærerutdanning på Nesna i over 100 år. Nesna har sørget for at vi har hatt lærere i grunnskolene rundt omkring i kommunene på Helgeland. Vi kan ikke sitte stille og se på at et styre, med et pennestrøk, stryker Nesna og bruker pengene til et femte doktorgradsprogram ved Nord universitet i Bodø.  Hele Helgeland står samlet i denne saken, det er bare å se på antall høringsuttalelser, sier leder i Vefsn Venstre, Franziska Wika. 

Høgskolen i Nesna var en av 24 statlige høgskoler i Norge. I 2016 fusjonerte høgskolen med Universitetet i Nordland som Nord universitet, Nesna.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.