Fylkestingsrepresentant Sonja Alice Steen (AP). Foto: NFK/Thor-Wiggo Skille

Vefsn kommer nest dårligst ut: – Regjeringa bryr seg ikke om Nordland, det er helt tydelig

Det er viktig for mange familier når de skal vurdere om de skal komme hjem etter utdannelse, eller når de har fått barn. Da trenger de to arbeidsplasser, ikke en.

Tap av arbeidsplasser i distriktene med dagens regjering: Sonja Alice Steen (Ap) tar i en interpellasjon opp det store tapet av statlige arbeidsplasser i Nordland under høyreregjeringen. Med sentraliseringer i NAV, Mattilsynet, politiet og nesten alle andre statlige etater har det gått hardt ut over Nordland. Det mener Steen er svært alvorlig.

– Dette er snakk om kompetansearbeidsplasser som er med å bygge gode lokalsamfunn med flere spennende karrieremuligheter. Når de blir borte er det jobber og fremtidige jobber til ungdommene som forsvinner, mens byråkratiet har est ut i Oslo. Vi vil ha de samme mulighetene her. Nå må det rett og slett bli vanlige folk sin tur.

SSBs statistikk for perioden 2013 -2019 over antall sysselsatte i statlig forvaltning viser en tydelig utvikling. I Nordland ser vi at både små kommuner og regionsentra taper. Noen av byene har hatt marginal økning, men hele 29 kommuner taper statlige arbeidsplasser. Av de som taper mest i antall er Andøy (-72), Vefsn (-51) og Sortland (-48). Tapene slår selvsagt ulikt ut. For de minste kommunene, som Lødingen med 2034 innbyggere, er et tap på 29 statlige arbeidsplasser svært alvorlig. Disse tapene kommer på toppen av tidligere nedleggelser i f.eks forsvaret og Telenor.

Steen mener dette hindrer utvikling av hele fylket.

– Vi har masse spennende muligheter i næringslivet, men de statlige arbeidsplassene sikrer god kvalitet i tjenestene for mottakerne. I tillegg bidrar det til at det er en balanse i arbeidsmarkedet. Det er viktig for mange familier når de skal vurdere om de skal komme hjem etter utdannelse, eller når de har fått barn. Da trenger de to arbeidsplasser, ikke en. Regjeringa bryr seg ikke om Nordland, det er helt tydelig.

Steen, som har vært fylkesordfører tidligere, utfordrer fylkeskommunen til å gjøre mer.

– Arbeiderpartiet krever distriktspolitisk konsekvensanalyse av alle reformer i det nye programmet vårt. Det inspirerer meg. Og jeg mener derfor fylkeskommunen må gå i dialog med en ny regjering for å sikre at årelatingen av statlige arbeidsplasser i Nordland stopper. Vi burde faktisk heller få flere, så vi kan støtte opp om det fantastiske næringslivet vårt, avslutter hun.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.