Det er "mye vær" for tiden, og det medfører både vanskelige kjøreforhold og farlige føreforhold.

Varsler høljeregn og ekstrem skredfare

Nytt væromslag skaper farlige forhold: Søkkvått døgn i vente – oppjusterer til rødt fare-nivå.

Meterologisk institutt har sendt ut farevarsel for mye regn på Helgeland og skredfare for både Helgeland og Svartisen-regionen. I følge varslingstjenesten varsom.no så er skredfaren i dag på orange nivå, og oppjusteres fra tirsdag til rødt nivå, som betegnes som "ekstrem fare". 

Snøskredfaren er økende på grunn av at temperaturen skal stige raskt igjen, kombinert med regn i området. Dette væromslaget kommer i kjølvannet av den korte perioden vi nå har hatt med kaldere vær og snø. 

I følge varsom.no blir situasjonen nå farlig og krevende, på utsatte steder. Man advarer mot naturlige utløste snøskred, og folk bes om å holde god avstand fra utløpsområde.

 – Mildvær fører til økende skredfare. Flak av ustabil fokksnø i høyden. Gamle svake lag kan vekkes til live og øke faren for naturlig utløste skred, skriver varsom.no i sitt varsel for morgendagen.

– Skredfaren ventes å øke betraktelig utover dagen som følge av stigende temperaturer og nedbør som regn. Når regnet trenger ned til sjiktovergang i fokksnø og svake lag dypere i snødekket vil det gå store naturlige utløste skred. Hold god avstand fra utløpsområder, skriver varsom i sitt tirsdagsvarsel.

– Også første del av dagen, før mildværet kommer, vil skiftende vindretning gi stor pålagring av fokksnø i leområder fra skoggrensen og oppover. Dette gir økt fare for naturlig utløste tørre flakskred. Noen steder kan økt belastning fra fokksnø være nok til å trigge skred på vedvarende svake lag dypt i snødekke og disse skredene kan bli svært store.

Det er mandag ettermiddag sendt ut farevarsel for mye regn på Helgeland, fra tirsdag morgen til onsdag morgen.

(Saken fortsetter under bildet)

Kart: Meteorologisk institutt/meteorologene på twitter

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Fra tirsdag morgen til onsdag morgen ventes 30-60 millimeter nedbør, på Helgeland stedvis 60-90 mm, melder Meteorologisk institutt på twitter.

Vaktleder i NVEs snøskredvarsling Emma Julseth Barfod forklarer et det vil være omfattende ustabile forhold de neste dagene.

– Det har kommet mye nysnø de siste dagene, i kombinasjon med mye vind. Dette har lagt seg over et allerede ustabilt snødekke med dypere vedvarende svake lag. Nå får vi et væromslag til kraftig mildvær med regn opp til ca.1000 meter over havet i Nordland og 800 meter over havet i Troms. Derfor forventer vi at det vil løsne mange store skred, og enkelte svært store skred, sier Barfod.

Kraftig vind og betydelige nedbørsmengder gir stor skredfare også onsdag. Det kan løsne svært store skred naturlig, men faren for våte skred avtar noe i takt med synkende temperatur utover onsdagen.

Værvarselet fra Yr.no for Nord-Helgeland for de nærmeste dagene viser at temperaturen skal stige raskt tirsdag formiddag, og at det skal komme til dels mye regn både tirsdag og onsdag. I tillegg til skredfare vil trolig væromslaget som kommer, medføre vanskelige kjøreforhold på veiene. 

***

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.