NORDLAND

Var nære døden på fjellet: –⁠ Akevitten reddet oss


 – Jeg våknet opp nesten død for tre dager siden, forteller Isak Dreyer til kompisen Jens Kvernmo i podkasten «Skitprat med Jens og Isak», ifølge NRK.

Isak og kompisen skulle på rypejakt ved Saltfjellet i Nordland.

De stoppet bilen, tente opp et bål og pratet utover kvelden. Utover kvelden ble det kaldt, og de fyrte opp en brenner og satte den inne i bilen.

– Men så ble det litt kjølig på nytt, så vi skalka lukene og tok oss noen pils og en skvett med akevitt som vi hadde igjen, forteller Isak.

Kompisene sover ofte bak i bilen på slike turer og etter en stund bestemte de seg for å ta kvelden.

Han våkner tidlig neste morgen og kjenner at han er kvalm og har hodepine. Han kommer seg ut av bilen og kjenner for alvor hvor dårlig han er. Han må støtte seg til bilen og han roper på kompisen. Minutter senere svimer Isak av, skriver NRK.

Kompisen kommer seg ut av bilen og ser Isak og hundene ligge besvimt på bakken. Kompisen svimer også av. Han kommer etter hvert til bevissthet og får ristet liv i Isak.

– Jeg tok meg på halsen og det kjentes ut som et kylling-hjerte jeg hadde fått utlevert. Det sto på full hamring, sier han ifølge statskanalen.

Årsaken til at han og kompisen svimte av var fordi de var kullosforgiftet. Kullos, eller karbonmonoksid (CO), er en fargeløs og luktfri gass, og mange forgiftninger skjer når folk sover. Gassen binder seg til hemoglobinet i de røde blodcellene og gjør at organene i kroppen får for lite oksygen.

Istedenfor å dra ned fra fjellet bestemte kompisene seg for å dra på rypejakt. Etterhvert skjønner de at de må ned. Her finner moren ut av Isak hadde dobbelt så høy hvilepuls enn normalt.

Ifølge moren til Isak hadde han en hvilepuls på rundt 90, enn normalen rundt 40-50. 

– Jeg ble bekymret, fordi jeg vet hvor farlig kullosforgiftning er, Ingunn Nessestrand til NRK.

– Legene på sykehuset sa at vi var mellom ti minutter og én time unna, så hadde det gått skikkelig galt, sier Isak.

I etterkant sier Isak:

– Jeg føler meg litt dum, men det er så fort gjort. Det var faktisk akevitten som berga oss, fordi jeg ble så tørst at jeg måtte ut og drikke vann.

Til NRK sier seniorrådgiver Jartrud Wigen Skjerdal i Giftinformasjonen at det viktigste man gjør er å ringe 113 og unngå å puste inn mer av gassen.

– Man må fjerne seg fra kilden og sørge for god lufting med en gang.

 
 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.