Anne Cat Solem og Kristoffer Stabbforsmo, vaktpersonell ved stemmeurnen på Rådhuset mandag. Foto: Jens-A. Remmen Wiken

Valgdramaet i Nordland fortsetter
– først fredag er fasit klar

Tirsdag førte en håndfull sent telte forhåndsstemmer i Nordland til at til sammen fire mandater gikk til nye kandidater. Det kan skje igjen.

Det er nemlig sånn at alle stemmer skal telles tre ganger. Først to ganger hos kommunene, deretter en gang hos fylkeskommunen.

– Jeg ville nok ikke vært sikker, før fylkesvalgstyret har godkjent valgresultatet mandag, sier valgansvarlig Lise Nilsen i Nordland fylkeskommunen til VG.

Først onsdag begynte Nordland kontrolltellingen av forhåndsstemmer som hadde kommet sent, eller blitt lagt til side av ulike årsaker. Det kan dreie seg om nordlendinger som har stemt utenfor fylket torsdag eller fredag i forrige uke, som var de siste dagene det var mulig å forhåndsstemme.

– Vi håper å være ferdige fredag ettermiddag, sier Nilsen.

Totalt skal Nordland fylkeskommune kontrolltelle over 120.000 stemmesedler.

Tirsdag kveld førte en håndfull stemmer til SV i fylket til at toppkandidat Mona Fagerås gikk fra et utjevningsmandat til å ta det siste direktemandatet i fylket fra Høyre med syltynn margin.

For at regnestykket skulle gå opp, måtte Høyre ha et utjevningsmandat, som de tok fra Venstre i Akershus. Dette førte igjen til at Venstre måtte ha et nytt utjevningsmandat, som de tok fra Rødt i Nord-Trøndelag, mens Rødt og Geir Jørgensen endte opp med det ledige utjevningsmandatet i Nordland.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.