Foto: Helgelandssykehuset

"Våre fremste forhandlere og strategileverandører har feilet stort"

Skrevet av Knut Wulff Hansen
21.11.2019 14:59 - OPPDATERT 21.11.2019 19:32

DEBATT: – Noen burde har forstått dette spillet, skriver Knut Wulff Hansen om sykehuskampen.

Onsdag kom Hulda med sine anbefalinger: To sykehus på Helgeland – stort på Mo og lite i Sandnessjøen, begge med fødetilbud og akuttkirurgisk tilbud. Mosjøen og Brønnøysund får hvert sitt DMS.

Våre fremste forhandlere og strategileverandører har feilet stort:

Bak lukkede dører var det selvsagt forhandlet og avklart mellom Mo og Sandnessjøen at begge ville være tilfreds med hvert sitt fullverdige sykehus.

Sandnessjøen fryktet likevel at et av alternativene fra Hulda kunne være kun ETT stort sykehus på Mo, dette fordi hun i lang tid har kommunisert at hun skulle legge frem to alternativer. Men hvis de klarte å «overtale» Mosjøen til å støtte et forslag om ETT stort sykehus i Sandnessjøen ville de unngå at Hulda kom med alternativene: Enten ETT stort i Vefsn eller Ett stort i Rana i tillegg til to-sykehus alternativet. Da hadde jo Vefsn i realiteten trukket seg fra kampen om det store sykehuset.

Siden det nå kun var to forslag til Ett stort sykehus og begge var kandidater i en to-sykehus modell ble valget enkelt for Hulda. Agnet var slukt og spillet var vunnet. Det ble to fullverdig sykehus, Ett på Mo og Ett i Sandnessjøen.

Noen burde har forstått dette spillet. Spesielt var det opplagt når også Bunadsgeriljaen var villig å risikere et sikkert fullverdig fødetilbud i en to-sykehusmodell, mot et usikkert valg for et stort sykehus I Tovåsen.

Må bare gratulere Sandnessjøen med deres fremragende taktikk.

Men alle viktige beslutningstakere og ressursgrupper har pekt på at det beste for hele Helgeland er ETT stort sykehus. Nå er det på tide å si høyt og tydelig i enhver sammenheng: Den beste plassen for ETT stort sykehus er på Nyland i Vefsn.

Og det kan ikke troverdig sies av de samme som var villig til å gi avkall på Ett stort sykehus i Vefsn og samtidig selge ut det vi har.

[annonse]
------

Les også:

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.