Illustrasjonsfoto: JenniferPBC/Pixabay

Underernæring på sykehjem:
– Handler ikke om manglende vilje hos ansatte

Høyres gruppeleder Beate Bø Nilsen vil at Fylkestinget i Nordland oppfordrer stortinget og regjeringen til å satse på kjøkkendrift og matfaglig kompetanse som kan gi syke og gamle den maten de fortjener.

Dette skrives i en pressemelding fra fylkeskommunen.

I media har det kommet fram at underernæring på sykehjem i Norge er et stort problem. En rapport fra Helsedirektoratet viser at under halvparten av eldre beboere ved norske sykehjem har blitt vurdert for ernæringsmessig risiko i løpet av de siste 12 måneder.

– Mer enn 44 prosent av de eldre på sykehjemmene er underernært eller er i risiko for å bli det, påpeker Høyres gruppeleder i fylkestinget, Beate Bø Nilsen.

Tradisjon og kultur

Nilsen påpeker at mat er mye mer enn næringsstoffer. Mat handler også om kultur, tradisjoner og det utgjør en sosial arena. Hun mener sykehjemmene har stort rom for å forbedre ernæringskunnskapen og til å forbedre kvaliteten på både mat og rammene rundt måltidene. 

– Måltidene har potensial til å gi sansestimuli på ulike måter. For mange er måltidene høydepunkter, både i det daglige og til fest, underbygger Nilsen.

– Handler ikke om manglende vilje hos ansatte

Målet med nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, er ifølge Nilsen at underernærte og personer i ernæringsmessig risiko, blir identifisert og får en målrettet ernæringsbehandling.

– Det er viktig å påpeke at underernæringen ikke har oppstått av manglende velvilje blant ansatte på norske sykehjem. Ansatte gjør en meget god jobb. Men ernæringskartlegging er viktig. Våre eldre trenger god og næringsrik mat. De trenger mat som stimulerer sansene. Og de trenger hyggelige rammer rundt måltidene. Derfor håper jeg fylkestinget i Nordland vil være med i en oppfordring til stortinget og regjeringen om å satse på kjøkkendrift og matfaglig kompetanse. Vi må bygge fagmiljøer som kan gi våre syke og gamle den maten de fortjener, avslutter Beate Bø Nilsen.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.