Påskevær med strålende sol kan fort skade øynene, advarer ekspertene. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Tusenvis får øyeskader: –⁠ Man kan bli solbrent på øynene

Uavhengig om du skal ha bypåske, drar utenlands eller til fjells, er det viktig å huske på at solen er kraftig for både huden og øyene


Visste du at hvert år får tusenvis av nordmenn øyeskader som følge av solen? En fin huskeregel er at når du smører deg med solkrem, bør du også alltid bruke solbriller. Det forteller optiker og fagsjef Trine Johnsen i Specsavers.

 – Det er lett å glemme at man kan bli solbrent på øynene. Den vanligste kortsiktige formen for øyeskade er det vi kjenner som snøblindhet. Det oppstår som følge av overeksponering av UV-ståler og gjør at hornhinnen blir solbrent. Det dannes små, overfladiske sår på hornhinnes overflate, som kan minne om brennmerker, forklarer Johnsen.

Demper på påskekosen

Snøblindhet gir intense smerter og legger fort en demper på påskekosen. Selv om det er vanligere å oppleve tilstanden i områder med sterk sol og mye refleksjon fra vann og snø, kan du også bli eksponert for sterke UV-stråler i for eksempel solveggen på terrassen eller i parken.

For å best beskytte deg mot solskader mener optikeren at gode solbriller er på sin plass. Men noen solbriller kan faktisk øke sannsynligheten for solskader. En solbrille med mørkt glass og uten UV-beskyttelse kan for eksempel være skadelig da øyet slapper av og UV-strålene lettere «smetter» inn. Derfor er det viktig å alltid sjekke om solbrillen er CE-merket. Dersom solbrillen er merket, oppfyller den minstekravet for beskyttelse av skadelige UV-stråler.

– Det er også viktig å beskytte øynene når solen står lavt på himmelen. Da treffer de skadelige solstrålene rettere inn i øynene. Det er den totale mengden av UV-stråler på sikt som fører til mer alvorlige øyesykdommer. Skadeomfanget avhenger av hvor lenge og hvor mye en blir eksponert, og intensiteten i UV-strålene, forklarer forskningssjef i Norges Blindeforbund Dr. Inga-Britt Kjellevold Haugen.

Optikerens huskeregler i påskesolen:

  • Sjekk at solbrillene dine er CE-merket.
  • Husk å bruke solbriller.
  • Kjøp brillesnor slik at du ikke mister solbrillene og har dem lett tilgjengelig på skitur.
  • Velg solbriller som du er fornøyd med og som sitter riktig.
  • Opplever du smerter i øyene etter skitur, hold øynene mest mulig lukket og opphold deg i et mørkt rom.
  • Ved vedvarende smerte, kontakt lege.
  • Bruk solbriller også på overskyede dager hvis du opplever skarpt lys og er omgitt av snø eller vann som reflekterer solstrålene.
  • Husk at UV-strålene kan trenge igjennom skydekket, og et lettere skydekke vil beskytte minimalt.
–––

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.