Konsertbilde fra Totsåsrock. Foto: Roy Vebjørn Kveliaunet

Trønderrockerne kommer til Mosjøen for aller første gang, og setter fokus psykisk helse: –⁠ Vi har ingen flere å miste

Innboksen deres er fylt med hjerter og rosende ord, og musikken når et stadig større publikum. Med låta «Tung sekk» har bandet Pånnivågn tydeligvis truffet en nerve. Nå tar trønderrockerne turen til Mosjøen for aller første gang.


Med «Prosjekt Jærv», som har satt fokus på krigsveteraners mentale helse, og slippet av den nye låta «Tung sekk», har bandet som tidligere var mest kjent for rølp og fest blitt en tydelig stemme i samfunnsdebatten om psykisk helse. Nå håper bandet som skal spille på Garasjepuben førstkommende fredag at deres engasjement skal bidra til å berge liv.

– Vi har fått noen hjerteskjærende og rørende meldinger fra folk som takker for vårt engasjement. Klart det berører noe i oss. Samtidig er det stor motivasjon til å satse videre, når vi vet at vi kanskje utgjør en forskjell, forteller vokalist Håvard Haugan om all responsen bandet Pånnivågn har mottatt etter at de slapp låta «Tung sekk» for to uker siden.

Bandet fra Steinkjer har aldri spilt i Mosjøen tidligere, men Haugan håper lokale musikkinteresserte kjenner sin besøkelsestid.

– Er du glad i riffsterk og melodiøs rock med allsangrefrenger, så vil du nok gå hjem med et bredt smil rundt munnen, lover Haugan.

Lyttertallene har skutt i været

Fra å være et lite og ukjent rockeband har oppmerksomheten de siste ukene vært formidabel, og lyttertallene på Spotify har skutt i været. Haugan er svært glad for mottakelsen «Tung sekk» har fått, men er samtidig opptatt av å fortsette med sin åpenhet rundt mental helse, og spesielt mørketallene blant unge menn og gutter. 

– Vi er helt vanlige unge menn selv, som på hver vår måte har opplevd utfordringer i hverdagen. Hvis vårt engasjement kan bidra til at minst én ung gutt innser at han er bra nok slik han er, og at han ikke er alene om å slite, da er det verdt det. Vi har ingen flere å miste, sier Haugan.

639 personer tok sitt eget liv i Norge i 2020, og over 70 prosent av dem var menn. Hver måned tar i snitt seks unge menn mellom 20 og 30 år sitt eget liv, ifølge Folkehelseinstituttet. De fleste er tilsynelatende friske og oppegående gutter, som på utsiden ikke gir uttrykk for at de sliter.

Sterk og personlig tekst

«Tung sekk» er den andre singelen fra Pånnivågns kommende album. Selve låta ble skrevet ferdig da en nær bekjent av bandet gikk bort. For bak låta ligger det en sterk og personlig tekst som handler om selvmord. 

– Dette er en sang som betyr mye for oss. Låta har ligget og støvet ned i skuffen i over ti år, men nå tenkte vi det var på tide å dra den frem fra glemselen, sier Haugan.  (Forts.)

Teksten handler om at man kan slite og ha det vanskelig i hverdagen, selv om man virker sterk og frisk utenpå. 

– En tekst som dessverre har fått et større perspektiv i lys av den langvarige pandemien, og nå en meningsløs krig, legger Haugan til.

(Fortsetter under bildet)

Foto til venstre: Vokalist Håvard Haugan og gitarist Alexander Bakken. Foto: Marius Normann. Foto til høyre: Nina Danielsen, daglig leder i ELPIS selvmordsforebygging.

Ønsker mer åpenhet

Nina Danielsen, daglig leder i ELPIS selvmordsforebygging, er glad for at aktører som Pånnivågn engasjerer seg, og mener det er et viktig bidrag i jobben med å forebygge selvmord og sette fokus på psykisk helse hos unge menn.

– Åpenhet når livet blir vanskelig er en forutsetning for at de som sliter og deres pårørende ber om og får hjelp. At flest mulig skriver og snakker om dette er viktig for at budskapet skal nå det publikummet som normalt kanskje tenker at man må tåle å stå i alt alene, sier Danielsen.

Håvard Haugan og Pånnivågn er glade for at deres engasjement blir lagt merke til, og håper det får flere til å gjøre det samme. 

– Tenk hvis flere menn kunne snakke om følelser og det å leve helt vanlige liv, uten å være drita? Det kan være så enkelt som å prate med kompisene sine om økonomisk usikkerhet, kjærlighetssorg, eller det å finne sin plass? De fleste av oss lever vanlige, både litt kjedelige og litt gode liv. Vi ønsker med «Tung sekk» å bidra på vårt vis. Vi håper flere unge tør å vise følelser, tør å ta kontakt for å få hjelp, tør å vise mot, avslutter Haugan.

Hvis du sliter med tunge tanker og trenger noen å snakke med kan du ta kontakt med disse hjelpetelefonene som er åpne 24 timer i døgnet: Mental Helse (tlf 116 113) – Kirkens SOS (tlf 22 40 00 40).

–––

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.