Kjell Arne Engelsø

– To skolebygg under samme ledelse nesten to kilometer fra hverandre. Huff, en anormalitet

Skrevet av Kjell Arne Engelsø
12.04.2019 10:53

LESERBREV: Fylkesøkonomi

Det er svært gledelig at Helgeland museum nå kan se finansieringen av sin nye storstue i på plass. Og det til og med i Mosjøen (litt sarkasme må man kunne unne seg i disse sykehustider)! 30 millioner blar Nordland fylkeskommune opp i spleiselaget akkompagnert med et lite sukk fra fylkesråd Knut Petter Torgersen: «For NFK er dette mye penger, og vi har hentet fra kutt i driftsbudsjettet over lang tid».

Det er da tankene går til prislappen på en ny videregåede skole i Mosjøen. En milliard norske kroner, fylkeskommunale kroner. Min lånekalkulator gikk ikke lenger enn 30 år, men med 4 prosent rente, som visstnok er vanlig å bruke, gir det 57,8 millioner kroner i renter og avdrag. Hvert år, i tre tiår. Over 40- 50 år selvfølgelig noe mindre, men likevel en betydelig ballast i fylkeskommunale driftsbudsjetter over lang tid.

Når man må kutte i driftsbudsjettet over lang tid for å betale ut ringe 30 millioner bare EN gang, så undres jeg hvilke kutt man må ty til for å finne penger til å betale nesten det dobbelte i flere tiår.

Og dette fører over til den bølge av sentraliseringer vi ser i det ganske land, og på alle fagområder. Etter at politikerne oppdaget ordet «robust», ble det ikke måte på hvor robuste alle offentlige virksomheter skulle bli. Med fare for at jeg ikke har fått med meg alle argumenter i denne skolesaken, så undres jeg over hva som er den prekære bakgrunn for å investere så stort med de konsekvenser dette må få for NFKs drift. For det må jo være noe grunnleggende kritisk som får en til å gå inn for et slikt gigatløft (?)

Jeg regner da med at nødvendig opprusting av nåværende bygg ikke er økonomisk regningssvarende eller mulig. Eller er det andre faktorer som har veid tyngre? I denne vurderingen, å flytte all skolevirksomhet til Kippermoen ligger det vel også en betraktning om hva den forlatte bygningsmassen skal kunne brukes til. I samarbeid med Vefsn kommune har da NFK pekt på de potensialer som åpner seg for ny aktivitet i byens sentrum? Jeg har ikke fått med meg hva som er det umulige med å utvide skolearalene i sentrum. Igjen må jeg ta forbehold om å ha oversett slike vurderinger.

Tanken om at store enheter og samorganiseringer er mer effektive, dyktigere og motstandskraftige (mot hva)?, er det etter min oppfatning ikke annet enn en popularitetsbølge som man følger for å være oppdatert. Paralleller finner man i tidligere diversifisering i næringslivet der man etter en tid tok hånd om hele verdikjeden igjen.

Samme finner man i skoleverkets blindspor om åpne landskap der veggene måtte opp etter hvert. Det er vanskelig å stå i mot disse ulike bølgene som slår inn over det offentlige. To skolebygg under samme ledelse nesten to kilometer fra hverandre. Huff, en anormalitet.

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.