KNYTTET TIL SMITTE FORRIGE UKE: De to smittede er i følge kommuneoverlege Frode Berg, nærkontakter til personene som testet positivt i forrige uke. Foto: Roger Marthinsen

To nye personer i Rana er korona-smittet

Skrevet av Roger Marthinsen, Silje-Tamara Rojas
28.10.2020 11:30 - OPPDATERT 28.10.2020 11:35

Jobber med å kontakte personer som kan ha blitt utsatt for smitterisiko. Kommuneoverlegen tror ikke at Rana er ved starten på et større lokalt utbrudd, men han har klare oppfordringer til alle.

Rana kommune fikk sent tirsdag kveld varsel om to nye positive prøver på Covid-19. Det melder Rana kommune i en pressemelding. 

De to smittede er begge nærkontakter til personene som testet positivt i forrige uke, og som ble bekreftet smittet på lørdag. I følge Rana kommune er smitteoppsporing gjennomført.

– Kommunen opplever å ha god oversikt over situasjonen. De smittede har hatt kontakt med svært få personer. Vi jobber nå med å kontakte de som kan ha blitt utsatt for smitterisiko. Disse må i karantene og får tilbud om å teste seg, heter det videre i pressemeldingen. 

Totalt har fire personer i Rana testet positivt siden torsdag i forrige uke. Disse er nå isolert. Ytterligere ti personer er i karantene som følge av dette.

Kommuneoverlege Frode Berg sier til Rana No at de to personene som ble bekreftet smittet tirsdag, var blant dem som gikk i karantene da man fikk den positive bekreftelsen for to personer sist lørdag.  

– De to nye tilfellene er nærkontakter til person som testet positiv og har vært i karantene de siste dagene, sier Berg, som sier at de fire positive testene kan ses på som en klynge.

– Vi blir stadig sikrere på at smittekilden til klyngen er i en annen kommune, men holder fortsatt på å utrede dette, sier Berg.

– Ser kommunen på det som nå skjer som helt isolerte hendelser som er under full kontroll, eller ser vi muligens starten på et større utbrudd, slik Bodø nå står i?

– I denne saken vil vi ikke kunne eliminere muligheten for at smittekilden er lokal 100 prosent, men vi opplever å ha god kontroll på situasjonen slik den er nå, og tror ikke at vi er i starten av et utbrudd, sier Berg. 

[annonse]
Kommuneoverlegen understreker likevel at sannsynligheten for økt smitte lokalt øker, ettersom smittetallene stiger nasjonalt.

– Vi ser at smittetallene har økt i Norge. Sannsynligheten for flere tilfeller i Rana og på Helgeland øker jo høyere smittetallene er nasjonalt, sier Berg, og kommer med en viktig oppfordring.

– Jeg oppfordrer derfor alle til å følge anbefalingene om å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og holde minst 1 meters avstand til andre. Har man luftveissymptomer er det viktig at man bestiller time for testing.

Totalt er det nå registrer 17 korona-tilfeller blant personer med folkeregister-adresse i Rana.

I følge siste oppdatering fra Vefsn Kommune er det til nå tatt 3190 tester i Vefsn. Dette inkluderer testene som er tatt på koronasenteret, innlagte på sykehjemsavdelingene og ansatte ved sykehuset. Totalt har 3 har vært positive.

------

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.