Foto: Jens-A. Remmen Wiken

To av tre i Distrikts-Norge vil ha avgiftskutt på drivstoff

Høyere rente og stigende priser betyr at det blir trangere økonomisk for de fleste. Fortsatt strømstøtte og kutt i drivstoffavgiftene er tiltakene som vil gi folk trygghet fremover, viser en fersk undersøkelse fra NAF.


– To av tre i distriktene etterlyser avgiftskutt på drivstoff, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF i deres pressemelding. 

På landsbasis er det 44 prosent som vil ha kutt i drivstoffavgiftene, mens 66 prosent oppgir at fortsatt strømstøtte er viktig for sin økonomiske trygghet. I Distrikts-Norge er tallene snudd. Her svarer 66 prosent avgiftskutt på drivstoff og 49 prosent strømstøtte. Det kommer frem i en ny landsrepresentativ undersøkelse gjort av Norstat for NAF.

– I mange distriktskommuner, spesielt i Nord- og Midt-Norge der strømprisen har vært lavere, gjør de skyhøye drivstoffprisene et større innhogg i økonomien enn det strømmen har gjort til nå. Men det er ingen tegn til at energikrisa er på hell, og det er viktig at regjeringen skaper trygghet for folk både i by og bygd, sier Handagard.

6 måneder med over 20 kroner literen

Fra mars i år har literprisen på bensin og diesel ligget over 20 kroner i snitt. NAF mener kutt i avgiftene og direktestøtte til bilistene, slik Sverige har innført, er nødvendige tiltak fra regjeringen.

- Strømstøtten går ut til alle, mens kutt i drivstoffavgiftene vil gi en håndsrekning til bilistene som har levd med høye priser lenge nå. Folk i distriktene er avhengige av bilen i hverdagen, og færre har gått over til elbil i Distrikts-Norge, sier Handagard.

Trygghet for bileierne

Nå krever medlemsorganisasjonen at regjeringen innfører ordninger som er målrettet til eierne av diesel- og bensinbiler. NAF har regnet ut at det koster nesten syv ganger så mye å fylle dieselbilen som å lade elbilen.

- I distriktene er avgiftskutt på bensin og diesel svært viktig for folks økonomiske trygghet nå, sier Handagard.

Strømstøtten treffer elbileierne

Det er blant folk med lave og middels inntekter og i distriktene vi finner flest som etterspør avgiftskutt på drivstoff. Men der distriktene skiller seg ut ved at en lavere andel peker på strømstøtten, er kravet om fortsatt strømstøtte sterkt også blant folk med inntekter opp til 600 000.

- Strømstøtten er viktig i alle grupper av befolkningen, men har mest betydning der strømprisen er høy. Det er blant elbileierne vi finner flest som sier fortsatt strømstøtte vil gi dem trygghet fremover, hele 70 prosent. Det ikke rart med tanke på at strømstøtten dekker om lag to tredjedeler av regninga når du lader elbilen hjemme, sier Handagard.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.