– Tiltakspakken er en veldig god start, men det må naturligvis mer til

Skrevet av Roger Marthinsen, Hedda Hiller
27.03.2020 09:49 - OPPDATERT 27.03.2020 10:04

NHO Nordland mener det må enda sterkere lut til fremover enn Fylkesrådet i Nordlands første tiltakspakke for arbeids- og næringslivet i fylket. Og i dag har regjeringen presentert en ny krisepakke for å hjelpe næringslivet.

I går la Fylkesrådet i Nordland frem sin første tiltakspakke for arbeids- og næringslivet i fylket. Tiltakspakken har en verdi på nærmere 200 millioner kroner.

Tiltakene er gode og et riktig og viktig steg på veien, men regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland mener det må enda sterkere lut til fremover. 

– Vi har et godt og tett trepartssamarbeid med fylkeskommunen sammen med LO, og er veldig fornøyde med at fylkeskommunen viser at de tar situasjonen på alvor og raskt leverte en tiltakspakke for å holde hjulene og arbeidsplassene i gang, i denne fasen av krisen. 

– Tiltakspakken er en veldig god start, men det må naturligvis mer til. Vi står overfor den mest alvorlige krisen siden 30-tallet. Vi mener derfor fylkeskommunen må dra på mer fremover, naturligvis med god drahjelp fra staten, sier Bjarmann-Simonsen. 

NHO venter i dag resultatet av en ny spørreundersøkelse blant Nordlandsbedriftene. Resultatet fra forrige ukers undersøkelse var nedslående, og det forventes ikke lystigere lesing denne uken. Bjarmann-Simonsen er tydelig på at fylket må fortsette å ta i og at staten må bidra. 

– Det vi i NHO er opptatt av er at nordlandsbedriftene skal komme seg gjennom denne krisen slik at folk har en jobb å gå til når vi har ridd virusstormen av. Da må vi holde hjulene i gang så godt vi kan nå. Fylkeskommunen, med sin innkjøpsmakt har en helt unik mulighet til å bidra. De første 140 millionene på vedlikehold av bygg nå, er et godt eksempel, og vil bety mye for arbeidsplasser i fylket, sier regiondirektøren.

– I neste pakke, bør fylket kanskje la seg inspirere av Trøndelag hvor de har fremskyndet en rekke planlagte bygg, vei- og byggeprosjekter og bevilget friske penger til nye prosjekter, til en verdi på nærmere et par milliarder, og enda varsles det flere tiltak, sier Bjarmann-Simonsen. 

– Vi må sammen gjøre det vi kan for å skape trygghet for folks jobber når dette er over, avslutter regiondirektøren, og legger til at det er nå det gjelder for mange av Nordlandsbedriftene og deres ansatte.

– Vi er veldig glade for at fylket er i gang med sin del av innsatsen, sier han.

[annonse]
Samtidig som fylkesrådet i dag vedtar sin krisepakke, har regjeringen i dag lagt frem en ny pakke der det fremgår at man vil dekke faste kostnader til selskaper. Den nye krisepakken fra regjeringen er på 10–20 milliarder kroner per måned og skal hjelpe korona-rammede selskaper som har et betydelig inntektsfall, med å dekke løpende kostnader. 

Regjeringen slår fast at staten skal kompensere bedrifter som er særlig hardt rammet. Tiltakene går ut på at regjeringen vil dekke kostnadene som selskaper må betale, selv om inntekter forsvinner.

Dette er korona-grep tiltakene regjeringen tidligere har satt inn for å bistå næringslivet:

  • Endringer i reglene for permittering. Norske arbeidsgivere får anledning til å permittere ansatte på to dagers varsel. Perioden arbeidsgivere må betale lønn til permitterte kuttes fra 15 til to dager. Permitterte får full lønn i 20 dager.
  • Kutt i arbeidsgiveravgiften og krisegrep rettet mot kultur, idrett og frivillighet, samt en garantiordning på 6 milliarder for luftfarten.
  • En bankpakke på 100 milliarder kroner i lånegarantier og obligasjoner til kriserammede bedrifter.
----------

LES OGSÅ:

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.