Samferdselsminister Jon Georg Dale lanserer snart det digitale førerkortet. Foto: Tor Livius Midtbø / Samferdselsdepartementet

Til høsten blir førerkortet digitalt

Skrevet av Roger Marthinsen
07.03.2019 20:33

– Det digitale førerkortet skal være et fullverdig førerkort, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget, sier samferdselsminister Jon Georg Dale, i forbindelse med at Vegdirektoratet nå sender på høring et forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort.

–  Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, sier Dale.

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte.

Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur.

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier statsråd Dale.

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon, og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort. Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying.

Den tekniske løsningen for det digitale førerkortet blir utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern. Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019.

Skal du eksempelvis kjøre en tur til Hemavan, må du imidlertid fortsatt ha fysisk førerkort med deg. For med kjøring i utlandet vil det fortsatt være det fysiske førerkortet som gjelder. 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.