Foto: Ihne Pedersen

Tannhelse inn i egenandelsordningen!

Skrevet av Trine Sofi Jacobsen, Rødt Vefsn
05.06.2021 07:00 - OPPDATERT 05.06.2021 08:00

I dag er ikke tannhelsetjenester likestilt med andre helsetjenester. Mange utsetter eller dropper tannlegebesøk fordi det er for dyrt. En meningsmåling viste at en av tre har droppet tannlegen av økonomiske årsaker. En annen meningsmåling viste at 89 prosent vil likestille tannhelse med andre helsetjenester, og at 50 prosent er villig til å betale mer skatt for å gjøre dette mulig.

Arbeidsledige, uføre og studenter ligger over landssnittet blant dem som sier at de har et udekket behov for tannlegebehandling. Og bedre blir det ikke av at hundretusener det siste året har gått ned i inntekt, mistet jobben eller fått livsverket lagt i grus. Når de med dårlig råd må droppe tannlegebesøket, eller ta opp forbrukslån for å betale regninga, viser det at vi har et stort hull i velferdsstaten. Rødt vil tette dette hullet.

Flere partier snakker om at tannhelse må behandles på linje med andre helsetjenester, uten å følge opp med tiltak og penger. Både vi og mange velgere er lei av at dette snakkes mye om før valg, men uten at det skjer noe etterpå. Rødt mener alvor og er villig til å bruke pengene som trengs: Av alle partiene er det Rødt som har foreslått desidert mest til tannhelse i budsjettbehandlingene i Stortinget de siste årene. 

Rødts tannhelsereform skal betales gjennom rettferdige skatteøkninger, i hovedsak for de med inntekt over 2 millioner, formue over 10 millioner eller høye arvebeløp over 5 millioner. Folk med inntekt under 600 000 kroner skal ikke få økt skatt. For inntekter mellom 600-750 000 kroner innebærer våre forslag i snitt omtrent 2300 kroner mer i årlig skatt på inntekt.  

Gjenåpninga av samfunnet etter pandemien kan ta tid. Rødt vil jobbe for en rettferdig gjenåpning, som ikke bare handler om å fase ut smitteverntiltak, men også hjelpe alle dem som sliter. Og nettopp høye tannlegeregninger kan bli et problem for alle som har utsatt å gå til tannlegen under pandemien. 

Vi vil reversere regjeringas kutt i tannregulering for barn og unge, kjeveortopedi og andre usosiale kutt. Nedleggelse av offentlige tannklinikker og sentralisering har skapt lengre vei og mindre tilgjengelighet. Da kan ikke vi bare stanse og reversere. Vi må ha en ny politisk kurs.

Tennene er en del av kroppen. Det er ingen logisk eller medisinsk grunn til at de ikke skal behandles som det. Rødt vil gjøre innfasing av gratis tannhelse til en vinnersak for venstresida i høstens valg. Vi vil prioritere en tannhelsereform med egenandelstak som andre helsetjenester og mål om gratis tannhelse. Det kan bli vår tids store reform for like helsetjenester for alle. Det er viktig for å sikre at stortingsvalget ikke bare gir et regjeringsskifte, men også et politisk retningsskifte - et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.