- Vi er litt dømt til å mislykkes i prosedyren ved innleggelse av urinkateter på kvinner pga. tidspress og forskjellig anatomi hos kvinner, ideen min skal hjelpe oss å få dette til, forklarer Marie. Foto: Helgelandssykehuset

Sykepleier Maries oppfinnelse kan hjelpe mange kvinnelige pasienter

Skrevet av Ann Kristin Kjærnli
22.10.2020 17:17

- Jeg har en plan, og jeg får god hjelp fra mange. Jeg er veldig glad for å være frikjøpt av Helgelandssykehuset, og for all hjelp fra forsknings- og innovasjonssjef Herald Reiersen, sier Marie Steinfjell (30).

Sykepleier Marie Steinfjell skal utvikle sin ide for å lette innsettelse av urinkateter på kvinner. Allerede er hun frikjøpt en dag i uka, og har nylig fått ferske innovasjonsmidler fra Helse Nord, melder Helgelandssykehuset i en pressemelding.

Oppfinnelsen hennes skal gjøre det enklere både for helsepersonell og for pasienten å få innlagt urinkateter. Ideen fikk hun på jobb som sykepleier ved medisinsk avdeling på Mo. Det er mange pasienter som kan få nytte av denne ideen – ikke bare på Helgeland. Nå skal hun jobbe mot å få patent på ideen. 

–  Vi er litt dømt til å mislykkes i prosedyren ved innleggelse av urinkateter på kvinner på grunn av tidspress og forskjellig anatomi hos kvinner, ideen min skal hjelpe oss å få dette til, forklarer Marie.

MÅ SIKRE PATENTET

Mer informasjon om selve ideen kan ikke røpes nå før patentet er sikret. Hun har allerede en skisse som et designbyrå i Bodø har hjulpet henne med å lage, og nå skal hun finne ut av alt det andre. Er det et marked for ideen? Hva skal det lages av? Vil det fungere? Får hun produktet godkjent til bruk i behandling? Marie er i første omgang frikjøpt for to år framover. Målet er å ha søkt om patent før de to årene er omme, og kanskje ha en prototype på plass.

– Skal du teste ut produktet på pasienter i avdelingen?
- Vi får se! Det er alt dette jeg nå må finne ut av. Det er veldig spennende, nå begynner det å bli artig! Jeg får lov til å starte! 

NERVØS FØR KONKURRANSEN

Marie er født og oppvokst på Alteren i Rana, hun har mann og tre barn fra tre til ti år. Hun startet i jobben som sykepleier på medisinsk avdeling i 2015. Sykepleieren er ikke redd for å utfordre seg selv. På Gründeruka Helgeland var Marie med på en pitchekonkurranse foran en jury av næringslivsledere. Her fikk hun tre minutter til å snakke om sin ide. Det var hun litt nervøs for.

- Jeg er ikke noe glad i å snakke foran folk, men det er vel litt derfor jeg gjør det også. Det var en god erfaring å ta med videre, smiler Marie.

[annonse]
Nå ser hun framover.
- Jeg har en plan, og jeg får god hjelp fra mange. Jeg er veldig glad for å være frikjøpt av Helgelandssykehuset, og for all hjelp fra Herald (Reiersen, forsknings- og innovasjonssjef). 

Marie bekrefter at hun er nysgjerrig av natur.
- Ja. Jeg må alltid strekke meg for å bli bedre. Vi kan aldri slutte å forbedre oss, mener Marie. 

- Hvor er du om ti år?
- Forhåpentligvis jobber jeg som sykepleier fortsatt, det er jobben min – det er det jeg liker å gjøre.

LES OGSÅ:

Les mer om:

Helgelandssykehuset
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.