Svindlere rekrutterer norsk ungdom til sommerjobber via sosiale medier, hvor oppgaven deres er å flytte penger utenlands. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Svindlere bruker norsk ungdom til å flytte penger utenlands

Svindlere rekrutterer norsk ungdom til sommerjobber via sosiale medier, hvor oppgaven deres er å flytte penger utenlands.

Ungdommene blir kontaktet via Facebook med spørsmål om de vil ha sommerjobb, skriver NRK.

Metoden blir brukt for å komme seg forbi et filter bankene har som kan fange opp en god del svindelforsøk som blir gjort mot norske personer eller bedrifter. 

De svindlede pengene blir først overført til norske kontonumre, tilhørende norske ungdommer. De viderefører så pengene i forskjellige rater til utenlandske kontoer. 

– På den måten ser svindelen troverdig ut, for det overføres til et norsk kontonummer, sier kommunikasjonsdirektør i SR-Bank, Thor Christian Haugland til NRK. 

Han understreker at ungdommene som blir involvert, kan bli straffeforfulgt. 

– Vi har levert inn flere rapporter på dette til Økokrim, og sperrer kontoene umiddelbart. Men vi klarer heldigvis å stanse de fleste transaksjonene. Mange observante bedrifter og organisasjoner tar de telefonkontrollene de skal og finner dermed ut at det er et forsøk på svindel, sier han.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.