Brennpunkts avsløringer av onde mennesker som piner dyr må ikke få deg til å tro at dette er representativt for den norske bondestanden.

Svina som mishandler dyr burde selv blitt kastrert helt uten bedøvelse

Skrevet av Rune Nilsen
21.06.2019 17:00 - OPPDATERT 22.06.2019 07:01

MENING: Avsløringen av groteske forhold hos norske svinebønder er ikke et bevis på at den norske bonden er en kriminell psykopat.

La det være sagt med én gang: De er utrolig viktig at vi klarer å luke ut bønder som begår grove overtramp og som utsetter dyrene sine for redselsfulle pinsler. All ære til Brennpunkt som gjør plass til en rystende og avslørende dokumentar.

DESTILLERT ONDSKAP

De som i denne reportasjen blir filmet mens de begår groteske overgrep burde både miste retten til å drive med dyr på livstid og bli buret inne i mange år. For dette er intet mindre enn ondskap satt i system. 

Men. For også i denne saken finnes det et stort men. Jeg nekter å gå med på at det som blir vist i denne filmen er representativt for norske bønder. Til det kjenner jeg for mange av dem. Jeg er selv vokst opp på en gård og jeg har vandret inn og ut av driftsbygninger både som nabo, avløser og som journalist i bygde-Norge. 

EKTE OMSORG

Hvem er det jeg har møtt? Jo, hardtarbeidende mennesker som elsker dyrene sine. Kvinner og menn som legger ned 2,5 årsverk for å få lønnsomhet i en næring som har vært under press de siste 50 årene.

Og nei, det er ikke kravet til en effektiv og rasjonell matproduksjon som er grunnen til at noen gir blaffen i elementær hygiene og dyrevelferd. Det er ikke systemet som er roten til alt ond, men det faktum at vi alltid vil ha onde mennesker.

DE SORTE FÅRENE

Jeg mener, det finnes kriminelle rørleggere, elektrikere, snekkere og finansrådgivere. Det finnes korrupte saksbehandlere og frisører som aldri burde ha fått lov til å røre en saks. Uansett hvilken yrkesgruppe du plukker ut, så er det én ting som er hundre prosent sikkert; du vil alltid finne utskudd. Eller for å bruke en landbruksmetafor; vi blir aldri kvitt de sorte fårene.

Men. Og her kommer det et annet og like stort men. Kontrollregimet har vært for dårlig, det er det ingen tvil om. Norsk matproduksjon er helt avhengig total tillit. Vi er nødt til å stramme inn og styrke det leddet som til en hver tid skal følge med på hva som foregår i norske fjøs.

RADIKALE GREP

Bare for å lansere et ekstremt forslag: Hva om det var påbudt med kameraovervåking av alle rom i en norsk driftsbygning - 24/7. Så kunne Mattilsynet gjøre stikkontroller når de måtte ønske det.

Personvern? Privatlivets fred? Beklager, men slik det nå har blitt må vi bruke skarp lut for å gjenopprette en skadeskutt tillit. Og de bøndene som driver etisk og forsvarlig har ingenting å frykte.

ALLTID PÅ VAKT

Igjen, jeg vet at flertallet av norske bønder elsker jobben sin og gjør sitt ytterste for at dyrene skal ha det bra. Jeg har vært der. Natt etter natt. Halvsovende på en europalle i det rødlige skinnet fra en varmelampe har jeg våket over grisen som skulle føde. 

Natt etter natt har jeg tilbragt i sauefjøset med radioen som en enslig følgesvenn. Jeg har vært med på å dra ut kalven som kom feil vei, jeg har tørket den med tørt høy og felt noen tårer når den vaklende tok sine første skritt.

Jeg satt vakt med hagla for å ta den hersens reven som skapte blodig kaos i hønsegården. Jeg brukte en hel sommer som assistent når vi fjernet den farlige piggtråden og satte opp et gjerde som ikke var skadelig for kyr og kviger.

TÅRER AV BLOD

Jeg gråt mine modige tårer når jeg strøk Fabiola over hodet men hun hostet opp blod. Vi ventet på slakteren som skulle avslutte lidelsene som hadde oppstått fordi noen hadde kastet en metallboks ute på åkeren. En boks som ble forvandlet til barberbladskarpe minikniver når fôrhøsteren knuste gresset. Minikniver som skar opp "Fabiola" innvendig.

Og det er med denne bakgrunnen at jeg blir så, unnskyld ordet, jævlig forbanna når norske bønder mishandler dyrene sine. Nei, det blir feil. De er ikke bønder. De fortjener ikke å få bruke dette hedersordet. De er svin som selv burde blitt kastrert uten noen form for bedøvelse.

Ferdig snakka!

 

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.