Foto: Rune Nilsen

Sumaya anmelder Atle Antonsen for rasisme

Sumaya deler i et offentlig Facebook-innlegg tirsdag formiddag at hun har valgt å anmelde den kjente komikeren Atle Antonsen etter at han skal ha oppført seg truende og kommet med rasistiske kommentarer til henne på en uteplass.


Sumaya Jirde Ali delte tirsdag på sin FB-profil et svært personlig innlegg, hvor hun hevder at den kjente komikeren Atle Antonsen skal ha kommet med rasistiske ytringer til henne. 

Prisvinner

Sumaya er en norsk-somalisk jente, som kom flyttende fra Somalia til Bodø i 2005 som syv-åring. I 2017 ga hun ut diktsamlingen Kvinner som hater menn, og samme år ble hun kåret til "Årets Bodøværing" av Bodø Nu.

Ali har flere ganger tidligere blitt utsatt for  hatefulle, rasistiske kommentarer. I 2019 ble en kvinne dømt til 14 dagers ubetinget fengsel for å ha kalt Ali for en "korrupt kakkerlakk" i kommentarfelt på Facebook.  

Året etter vant hun  Zola-prisen. Bakgrunnen for at hun vant prisen var fordi hun hadde vist sivilt mot og åpent og uredd hadde avdekket eller motarbeidet forhold som truet menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge. På dette tidspunktet var Sumaya 20 år. 

Hendelsen

Hendelsen med Antonsen skal ha skjedd på en uteplass for tre uker siden. Sumaya var sammen med sin venninne på dette tidspunktet. Hun innleder FB-innlegget sitt med følgende:

«Dette er en historie jeg har båret på i tre uker. Jeg har vært i tvil om jeg skal fortelle den, og jeg er det enda».

Videre skriver hun at hun og venninnen satt ved et bord og pratet, da de plutselig ble avbrutt av Atle Antonsen. Hun legger til at hun kjenner til Antonsen fra offentligheten, men at hun ikke kjenner ham personlig. Ifølge Sumaya skal Antonsen ha snakket til henne på engelsk, hvorpå hun svarer «æ kan norsk assa.» På dette tidspunktet skal komikeren ha skiftet fra smilende til svært sint. 

Sumaya beskriver det på følgende måte i innlegget sitt: «Han går fra å være en smilende mann til en som skriker «SHUT THE FUCK UP» til meg slik at jeg får spytteklysene hans i ansiktet».

Hun beskriver videre at situasjonen eskalerer. Flere er vitne til det som skjer. Så skal følgende ha skjedd:

«Som en svart kvinne som ikke er fremmed for rasisme vet jeg på dette tidspunktet hva som kommer samtidig som jeg ikke vet. Her har jeg vært så mange ganger før samtidig som jeg aldri har vært her før. Antonsen ser meg rett i øynene og sier med foraktfullt mine «du er for mørkhudet til å være her.» Jeg tror nesten ikke det jeg hører». 

Hun skriver i sitt innlegg at hun hele tiden prøver å nedskalere situasjonen, og hun stille seg spørsmålet:

«Hvem gjør sånt? Jo, en mektig mann som ikke en gang fremmede mennesker tør å si imot.» 

Videre skriver hun:

– I situasjonen var jeg låst til være både vitne og mottaker av Antonsens monolog fordi han ba meg konstant om å holde kjeft. Jeg var fysisk ikke i stand til å reise meg opp og gå derfra fordi han satt midt imot meg. Min eneste funksjon var å være vitne til misbruket av min person. Og ikke bare skulle fremmede mennesker overbevises om at jeg er for mørkhudet: han forsøkte også å overtale meg. «Se på deg, du er jo det.»

Ettervirkningene

Sumaya skriver i innlegget sitt at hun har nå valgt å anmelde forholdet. Hun skal ha slitt med å sove og spise etter hendelsen, og for en ukes tid siden begynte hun å kjenne på sinne:

«Før det var jeg bare redd, nå veksler jeg mellom å være redd og sint». 

I løpet av kort tid har innlegget hennes fått 1400 likes og 174 kommentarer. Støtterklæringene er mange. 

Bodø Nu har forsøkt å komme i kontakt med Sumaya Jirde Ali og Atle Antonsen, men har foreløpig ikke fått svar. 

Atle Antonsen skriver i en sms til Gudbrandsdølen Dagningen at han ikke ønsker å kommentere hendelsen. 

«Dette er en trist og ubehagelig sak, men siden det foreligger en politianmeldelse så vil det være uryddig av meg å kommentere noe rundt dette akkurat nå. Håper for forståelse for det», skriver komikeren til GD. 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.