Stor snøskredfare på Helgeland

Skrevet av Tom Duesund
22.02.2021 20:02 - OPPDATERT 23.02.2021 06:01

Snøskredfaren på Helgeland oppjusteres til stor fra onsdag. Folk rådes til å holde seg unna skredterreng.

Helgeland er ikke alene. Varselet gjelder i Hardanger, Voss, Indre Fjordane, Helgeland og Svartisen.

– Vi anbefaler alle å unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred, sier snøskredvarsler Håvard Toft Larsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til varsom.no.

Det er ventet at skred kan løse av seg selv som følge av temperaturstigning i kombinasjon med store mengder regn og nysnø i høyden.

Full storm lenger nord

I Alta er flere hus og hytter evakuert på grunn av skredfare ved Storsandnes. 200 mennesker er fortsatt isolert etter snøskredet søndag.

I 11-tiden mandag melder kommunen på sine hjemmesider at det på grunn av skredfare er satt i gang evakuering av boliger og hytter i Storsandnes-området.

– Totalt er tre personer evakuert per nå, skriver kommunen.

Politiet evakuerte søndag Langfjordens eneste fastboende etter at begge veier ut fra stedet, på vestsiden av Alta, var blitt stengt på grunn av snøskred og fare for skred, forteller operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen.

Fra natt til søndag til natt til tirsdag er det ventet sørøstlig full storm i Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark, med lokalt svært kraftige vindkast på 35–40 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt. .

[annonse]
 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.