Foto: Connetcion France

Spådde Asterix koronaviruset?

Skrevet av Kristian Rødvand
25.03.2020 12:35

En romer med et illevarslende navn dukket opp i et tre år gammelt Asterix-album.

Tirsdag ble det meldt at Albert Underzo, skaperen av tegneserien Asterix, er død etter å ha fått et hjerteinfarkt mens han lå og sov i sitt hjem. Den legendariske tegneren ble respektable 92 år gammel. Han skapte gallerkrigeren Asterix og hans trofaste venn Obelix sammen med manusforfatter René Coscinny i 1959 og sammen lagde de 26 album fram til Coscinny døde i 1977. Underzo fortsatte på egne hånd fram til han lot  forfatter Jean-Yves Ferri og tegner Didier Conrad ta over produksjonen av serien i 2013.

Nå viser det seg at coronaviruset muligtens har blitt spådd i en av Asterix-albumene signert den nye duoen. I historien Italia rundt på tvers fra 2017 må heltene hanskes med en skurk med det illevarslende navnet Coronavirus som herjer i Italia, ikke ulikt viruset som herjer i dag.

Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av viruset. Over 4000 har omkommet til nå og landet er inne i sin verste krise siden andre verdenskrig. 

Dagbladet har også omtalt saken og fått en kommentar fra litteraturanmelder Jon Rognlien, reagerte med vantro da han så navnet «Coronavirus» i tegneserieheftet.

– Det er slike tilfeldigheter som får en til å tro at det er mer mellom himmel og jord, og så videre, helt til man finner ut at det hele faktisk var tilfeldig, sier Rognlien til Dagbladet.

I historien kappkjører Asterix og Obelix mot den onde romeren Coronavirus i et løp som raser nedover Italia, fra Monza i hjertet av Lombardia, via Parma og Firenze, før løpet til slutt ender i Napoli. 

– Det er jo nærmest en perfekt illustrasjon av virusets vandring i det herjede Italia, sier Rognlien.

Coronavirus lyder det samme smittefarlige navnet både i originalutgaven, den engelske oversettelsen og den norske. Navnet har imidlertid eksistert som vitenskapelig begripe siden 60-tallet og er et begrep som omfatter mange typer virus, blant annet SARS, som skapte overskrifter tidlig på 2000-tallet, og nå sist det beryktede COVID-19. 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.