Slo alarm om positiv korona-test – er ikke smittet

Beskjeden om at en korona-smittet person fra Rana hadde reist med tog og taxi, var basert på en falsk positiv test.

Rana kommune har i dag fått bekreftet fra Nordlandssykehuset at covid-19-testen av en person bosatt i Rana, som er innlagt på Nordlandssykehuset, var falsk positiv.

Falsk positiv test betyr at testen gir utslag uten at pasienten har sykdommen. Vedkommende er altså ikke smittet av covid-19. Pasienten har heller ikke hatt symptomer på covid-19-infeksjon, melder Rana kommune.

Det var i går det ble meldt at en person fra Rana hadde testet positivt på covid-19, etter ankomst ved Nordlandssykehuset. Personen hadde da reist med tog fra Mo til Bodø, og tatt drosje fra jernbanestasjonen til Nordlandssykehuset. Sjåføren som hadde kjørt pasienten til sykehuset ble satt i karantene umiddelbart, da det ble gitt informasjon om at passasjeren hadde testet positivt etter ankomst i Bodø.

Rana kommune ga allerede i går kveld uttrykk for at man mistenkte at det dreide seg om en såkalt falsk positiv test. Personen hadde nemlig blitt testet i Rana før avreise til Bodø, og her ble resultatet at vedkommende var korona-fri. 

Nå viser det seg altså at prøven som ble tatt i Rana ga det korrekte resultatet, noe kontrolltesten ved Nordlandssykehuset har bekreftet.

Så langt er 575 personer testet for covid-19 i Rana. Det foreligger svar på 564 av prøvene, og av disse er det kun tre personer som har testet positivt for covid-19 i Rana. I tillegg skal det være én person som er bosatt i Rana, som har testet positivt et annet sted i landet, i følge helsemyndighetenes offisielle korona-statistikk.

I Vefsn er det fortsatt kun ett registrert tilfelle. Foreløpig siste oppdatering fra Vefsn Kommune sier at det til nå er tatt 444 tester i Vefsn. 431 er negative, og 1 er positiv. 12 svar mangler.

For øvrig er det verdt å merke seg at Folkehelseinstituttet har oppdatert sine råd til risikogrupper. Det skal nå skilles mellom grupper med lett økt risiko, og grupper med moderat/høy risiko. Det har også krikommet nye råd for sosial kontakt, og hvordan du som er i risikogruppe kan beskytte deg mot smitte.

– Med dagens gunstige smittesituasjon, kan personer med lett økt risiko stort sett leve som andre i samfunnet. Personer med moderat/mye økt risiko må ta flere forholdsregler, men kan også omgås sine nærmeste og ha begrenset sosial kontakt med andre, skriver kommuneoverlege Hege Harboe Sjåvik på kommunens hjemmesider.

[annonse]
----------

LES MER:

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.