Innfelt foto: Jeanette Haugland, frivillighetskoordinator i Vefsn Røde Kors, privat foto

Slik kan du hjelpe Ukraina fra Vefsn

Folk i Vefsn vil hjelpe ukrainske flyktninger, men hvordan kan vi bidra?


Det er mange i Vefsn som ønsker å bidra med klær og andre varer som kan være til nytte for flyktningene fra Ukraina. Fra hjelpeorganisasjonene får vi vite at denne type innsamlingen ikke er det som trengs mest akkurat nå.

Hoper seg opp

– Jeg har fått henvendelser fra folk i Mosjøen som ønsker å sende ting nedover til grenseområdet mellom Ukraina og Polen for å hjelpe de ukrainske flyktningene. Nå rapporteres det imidlertid om at det hoper seg opp med ting ved grensen, og vi ber folk avvente med å samle inn ting, sier Jeanette Haugland, frivillighetskoordinator i Vefsn Røde Kors.

Blant andre NRK rapporterer om fulle lagre hos Polsk-Norsk forening i Bodø og ved grensen mellom Ukraina og Polen.

– Det er veldig synd om tingene ender opp som søppel. Slik situasjonen er per i dag er det ikke behov for at folk samler inn varer og ting, men et mye større behov for innsamling av penger, sier hun.

Røde Kors er en av organisasjonene som har adgang til Ukraina, og som er på plass med personell og utstyr både i landet og ved grensen. 

– Det er nå viktigere å bidra med penger til Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner. Dette er øremerkede midler, så alle kan føle seg trygge på at pengene kommer frem. Både bedrifter og privatpersoner kan bidra, og alle små bidrag er nyttig. 50 kroner kan hjelpe mye, avslutter Jeanette. 

(Fortsetter under bildet)

Innfelt foto: Line Marte Solbakken, butikksjef ved Lindex Mosjøen, privat foto

Humanitær handletur

Om du er på handletur i Mosjøen har du også mulighet til å bidra gjennom å donere penger. På Lindex har de et samarbeid med UNHCR, FNs flyktningbyrå. 

– Dette er en nødinnsamling, men den fungerer på samme måte som kampanjene vi pleier å ha i forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen i oktober. Kunder kan velge å runde opp beløpet eller donere et valgfritt beløp om de ønsker det, sier Line Marte Solbakken, butikksjef ved Lindex Mosjøen. 

Det er Lindex sentralt som har startet samarbeidskampanjen.

– Går midlene direkte til arbeidet?

– Alt vi samler inn går direkte til Flyktningehjelpen, og det er de som administrerer det videre, svarer Line Marte.

Innsamlingen på Lindex startet på mandag, og allerede er det kunder i Mosjøen som har bidratt, forteller de ansatte i butikken på Sjøsiden.

– Det er så lite som skal til, men det kan hjelpe mye, avslutter Line Marte.

Her er en oversikt med linker til hjelpeorganisasjoner som jobber i Ukraina:

Redd Barna

Røde Kors

Flyktninghjelpen

SOS Barnebyer

Unicef

Kirkens nødhjelp

Leger uten grenser

 

Her kan du lese om Darya Katyba. Hun er født i Russland, vokst opp i Ukraina og bor på Helgeland:

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.