Fylkesråd Knut Petter Torgersen mener Høyre setter læreplassgarantien i fare.

– Skuffende at Nordland Høyre ikke vil ha flere lærlinger

Skrevet av Redaksjonen
11.04.2019 12:55

Hvert eneste år kjøper Nordland fylkeskommune varer og tjenester for 4,3 milliarder kroner. Arbeiderpartiet vil bruke innkjøpsmakten vår til å fremme det seriøse arbeidslivet og få flere lærlinger ut på arbeidsplassene. Det går når Nordland Høyre imot.

– Fylkesrådet i Nordland skal bruke vår innkjøpsmakt til å sette krav om at ti prosent av arbeidet skal utføres av lærlinger. Det er svært forunderlig at Nordland Høyre går imot dette. De vil stå stille på et krav om 7 prosent lærlinger, sier en fylkesråd for økonomi, Knut Petter Torgersen (Ap).

Seriøsitetskrav
Det ligger en rekke seriøsitetskrav til grunn når Nordland fylkeskommune lyser ut anbud på sine byggeprosjekter. Faglærte, HMS og krav til lønns- og arbeidsvilkår, er noen av kravene som stilles. Under punktet for lærlinger har vi tidligere krevd at minimum syv prosent av arbeidstimene skal utføres av lærlinger.

– Dette øker vi til ti prosent. Vi har en klar ambisjon om å lede an i arbeidet med å fremme det seriøse arbeidslivet, fastslår Torgersen. 

Høyre setter læreplassgarantien i spill
Fylkesråd Torgersen ser skjerpingen i seriøsitetskravene i sammenheng med utviklingen av Nordlandmodellen og læreplassgarantien i Nordland. 

– Når Høyre nå ikke vil bidra til å styrke kravet til antallet lærlinger undergraver de læreplassgarantien. Det er svært uheldig, sier Torgersen. 

Fagarbeid – ikke svartarbeid
– Alle seriøsitetskravene handler om at vi vil ha useriøse aktører ut av markedet. Det skal lønne seg å behandle ansatte skikkelig. Det handler også om rammene for sikkerhet på arbeidsplassen. Når vi øker antall lærlingetimer handler det om si klart og tydelig fra. Lærlingeordningen er avgjørende for at arbeids- og næringslivet i Nordland tar sitt ansvar for å utdanne dyktige fagarbeidere. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, utdyper Torgersen.

Minimum 40 prosent av arbeidstimene som utføres på fylkeskommunens byggeprosjekter skal gjøres av fagarbeidere. Dette henger også sammen med utfordringer rundt svartarbeid.

– Svart økonomi er et betydelig samfunnsproblem. Ved at useriøse leverandører unndrar skatter og avgifter, skapes ulike konkurransevilkår mellom leverandørene, og samfunnet får ikke de inntektene som skal til for å finansiere fellesskapet. Våre prosjekter skal utføres av fagarbeidere – og helt uten svart økonomi innblandet, fastslår Torgersen.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.