Foto: Kristian Rødvand
DEBATT

"Skjer det virkelig ikke noe her hos oss?"

Vi har grunn til å være optimister, skriver Rune Krutå.


Mye spennende i Vefsn

Det sies alt for ofte at det ikke skjer noe i Vefsn. En påstand som alt for ofte bare blir stående i tomme lufta, som mange lar bli en form for sannhet. Men stemmer det? Skjer det virkelig ikke noe her hos oss?

De siste årene har vi i større grad befestet oss som en reiselivsdestinasjon. Med nydelige Sjøgata, flere gjenoppståtte lakseelver, Zipline, Via Ferrata og Helgelandstrappa er det virkelig verdt å ta en stopp i Mosjøen. Byens storstue, Fru Haugans, er nyoppusset og fremstår som et attraktivt overnattingssted. Ikke minst finner vi en stor campingplass i sentrum, som nå også har fått nye eier og viser at de satser videre her.

Nord Gondol jobber videre med sine planer med en gondol opp på Øyfjellet. Noe som har vært en illusjon i mange tiår, men nå er satt i faktisk arbeid med regulering for å gjøre klart til å etablere vår egen by-gondol. En investering på flere hundre millioner kroner. Det høres kanskje ut som fantasi, men det er faktisk virkelighet og et prosjekt i arbeid.

Naturlige Helgeland med sine nye eiere har startet arbeidet med å planlegge en ny hytteby noen få minutter utenfor sentrum. Også en investering til flere hundre millioner. Når man ser suksessen de har hatt med sine tidligere prosjekter, så er det grunn til optimisme for også dette prosjektet. Ikke minst vil det gi kommunen vår en nytt aspekt.

Handelsbyen Mosjøen utvikler seg også videre. For få år siden ble den tomme Veveritomta omformet til en moderne handelspark med nye tilskudd og nye lokaler for gamle kjente. Men viktigst av alt for en handelspark er kundene og er man innom, så ser det ut til å flyte godt med kunder. På andre siden av Skjerva, jobbes det nå intensivt med utvidelsen av Sjøsiden. Også der vil det komme mange nye tilskudd innenfor handel. Summen av dette burde gjøre det attraktivt for folk i både egen og nabokommuner å gjøre et stopp hos oss.

Vår mest kjente bedrift er nok Alcoa. Hjørnesteinsbedriften som i mange tiår har sikret vårt lokalsamfunn de viktige arbeidsplassene. Som også på mange måter tar verden inn til oss, og oss ut i verden. Vi har vært vant med kontinuerlige investeringer i anlegget, som stein på stein har blitt en ledestjerne i sitt eget konsern. Akkurat nå er ett av de mest spennende industrieventyrene vi har i Norge, tilknyttet bruk av avfall fra blant annet Alcoa. Når Bergen Carbon Solutions (BCS) skal bruke CO2 for å produsere karbon nano-fiber (CNF) – Et superstoff som skal være med å gjøre egenskapene i andre materialer enda bedre. Ingen vet helt hvor eventyret vil gå, men akkurat nå vet vi at en del av eventyret utspiller seg i Mosjøen. Noe som kan gi oss viktige nye arbeidsplasser i kommunen vår. 

Innenfor de offentlige arbeidsplassene er det største spørsmålet knyttet til sykehuset og hvor det nye hoved-sykehuset skal plasseres. Det vil unektelig påvirke vår kommune i enormt stor grad hvor plasseringen blir. Samtidig som hovedsaken er framtidens helsetilbud for innbyggerne i regionen, så er det snakk om ufattelig mange arbeidsplasser for en kommune som Vefsn. Det er avgjørende at plasseringen blir slik at man kan pendle fra vår kommune til det nye sykehuset. Om ikke forsvinner det både mange arbeidsplasser og et fagmiljø som i dag er bygd opp ved sykehuset i Mosjøen.

To andre viktig prosjekter for oss er rekruttskole ved Drevjamoen og våpenregister. Begge prosjektene vil bidra med flere arbeidsplasser i regionen vår. Heldigvis har opposisjonen på Stortinget, med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sikret flertall for at disse to prosjektene lever videre. Jeg oppfatter det slik at regjeringen har motarbeidet begge prosjektene. Mest aktivt har dette komme til syne med at forsvarsministeren fra Høyre gjennom innlegg i lokalavisa har argumentert mot en etablering ved Drevjamoen. 

Motstanden fra regjeringen var kanskje ikke så overraskende. De siste åtte årene har bekreftet at Solberg-regjeringene ikke har spilt på lag med oss. Et 50-talls statlige arbeidsplasser har forsvunnet ut fra vår kommune i deres regjeringstid. 
Etter valget i høst, så ønsker jeg meg en ny regjering. En regjering som vil samarbeide med oss for å etablere nye og viktige arbeidsplasser i vår kommune. Vi trenger offentlige arbeidsplasser hand i hand med de private arbeidsplassene.

Til slutt, så vil jeg bare oppsummere med at ut fra det jeg ser, så har det skjedd mye i Vefsn de siste årene og det skjer mye fortsatt. Alt har på ingen måte fått plass i dette innlegget, men jeg mener vi har grunn til å være optimister.


Rune Krutå, Stortingskandidat for Nordland Arbeiderparti

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.