Skal vi la dem vinne?

Skrevet av Andreas Lund
10.02.2019 10:10

LESERBREV:  

Årstallet er 1940. De siste hundre årene har 800.000 nordmenn pakket sammen og reist over med Amerikabåtene over til det nye kontinentet. På grunn av dårlige kår i hjemlandet så de seg nødt til å prøve lykken i en annen del av verden. Og de ble tatt imot og fikk muligheter til å starte på nytt.

Årstallet er 1940. Tyskland invaderer Norge. På grunn av andre verdenskrigs inntog i Norge må tusenvis av mennesker flykte, eller stå i fare for å dø. Opp mot 60.000 nordmenn blir nødt til å flykte landet. Sverige tar imot, England tar imot. De ble tatt imot med åpne armer.

Året er 1989. Murens fall. Berlin gjenforenes i det muren blir revet. Nyheten blir tatt imot som en seier for det tyske folk, og en seier for menneskerettigheter.

Året er 2001. Al Qaida kaprer fire fly, tre av dem føres inn i bygninger i USA. 2996 mennesker ble drept i terrorangrepet. Dette stikker seg ut fra de andre årstallene her Men det illustrerer et tydelig vendepunkt.

Året er 2011. Fredelige protester i Syria blir svart med militærmakt. En krig bryter ut i landet. Krigen gir grobunn for IS som styrkes og tar store landområder i flere land i Midtøsten. Mange mennesker blir tvunget i flukt fra sitt hjemland, i fare for liv og helse. Det utvikler seg til å bli en langvarig ustabilitet. Europa stenger nesten grensene, stiller seg motvillig til å hjelpe. Tusenvis av mennesker dør under flukt på grunn av manglende villighet til å hjelpe.

Året er 2016. Donald Trump vinner presidentvalget i USA med bygging av en grensemur for å begrense innvandring som en av sine hovedsaker. 

Hva har skjedd?
Hvordan kom vi hit, fra der vi var? Hvor kom uvilligheten fra? Vi har bevegd oss fra en verden der man så på innvandring som noe positivt, til å se på det som negativt. Hvordan kan det være negativt med innvandring, når vi samtidig ser hvordan eldrebølgen slår inn. Vi ser at vi har alt for lite befolkning i arbeidsfør alder for å opprettholde det velferdssamfunnet vi er så glade i. Arbeidsrettet innvandring kan være svaret på den problematikken. Men fortsatt holder vi igjen.

Men hvorfor?
Jeg tror ikke jeg kan si annet, enn at vi har latt terroristene vinne. De ønsket å spre frykt, og de klarte det. Det vi ser nå er reaksjonene som de ønsket å skape. De ønsket en ytterligere radikalisering. Vi ser det overalt rundt oss. Vi ser det i kommentarfeltene på Facebook. Vi ser det i den offentlige debatten. Vi ser det i meningsmålingene. Vi ser det til og med hos enkelte politikere. Sentrum blir mindre, mens ytterfløyene vokser. Frontene blir steilere for hvert år som går. Det er ingen positiv utvikling. Radikaliseringen så vi for alvor konsekvensene av 22. Juli, da en enkeltperson tok 77 menneskeliv. Radikaliseringen av begge fronter har bare økt etter det. Jeg har selv hatt den skremmende opplevelsen å ha møtt mennesker som støttet meningene til drapsmannen. De sa vel og merke at de ikke støttet voldsbruken, selv om de forsto hvorfor han gjorde det. Men hva skjer når det oppstår grupper av flere på hver side som er villig til å bruke dødelig makt? Vi tror ikke det kommer til å skje i fredelige Norge. Men vi er faktisk bare mennesker vi også, akkurat slik de er i landene der dette skjer. 

Frykten tok overhånd. Vi ser farer der det ikke er noen. 

Skal vi virkelig la terroristene vinne?

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.