Foto: Roger Marthinsen

"Skal vi ha en sjanse til å beholde vår velferd på Helgeland, må vi for helvete stå sammen!"

– Splitt og hersk er et politisk prinsipp som går ut på å gjøre sine motstandere innbyrdes uenige for lettere å kunne overvinne dem enkeltvis, skriver Siril Finne.

Distriktspolitikk for dummies

Nå er jeg lei av slaget på Helgeland.

Registrerer med forundring alle nye bannere på Facebook som er kommet de siste dagene, "Ja til sykehus i Rana" - "Ett sykehus midt på Helgeland" og "Jeg støtter sykehus i Sandnessjøen". 

Dette får meg til å tenke at mange trenger et lite grunnkurs i distriktspolitikk.

Norge er et rikt land. På topp i det meste. Men hardere tider kommer. Vi må spare. Og hvor spares det? I nord selvsagt! Jo lenger unna makta, dess mindre får vi.

Økonomi. Alle skal med? Nei. Alle kan ikke få. Skal vi beholde godene våre her i nord, må vi kjempe for det. Skal vi kjempe, må vi være mange. Vi må ha kunnskap, penger, mektige venner, tid og en dæsj med overskudd på toppen. (Noen av disse elementene tappes vi gradvis for, som er en fordel for motstanderen!)

Hvem holder ut lengst?

Det bor 80.000 mennesker på Helgeland. Dersom vi skal dele oss inn i disse ulike bannerne, som husene i Game of Thrones - får vi ingen vinnere.

Splitt og hersk (Engelsk: Divide and conquer) dette må dere kunne, og unngå å bli offer for.

Splitt og hersk er et politisk prinsipp som går ut på å gjøre sine motstandere innbyrdes uenige for lettere å kunne overvinne dem enkeltvis. Det er en angrepsmetode, problemløsningsmetode og krigføringsmetode som går ut på å dele opp det store bildet i mindre deler. Deretter kan disse mindre deler behandles enklere enn den større mer komplekse sammenhengen.

[annonse]
Et fremtredende argument som går igjen i debatter om nedleggelser er:

"Vi kan ikke bruke statsbudsjettet på folk som velger å bosette seg på hver en holme og hvert et nes".

Vel, de om det. Det er ikke alle som er velsignet med innsikt.

Et motargument til dette er: "Vi kan ikke flytte ALT til Mo, da stopper verdiskapninga opp, og Norge mister store deler av inntektene sine".

Dette kjenner mange på.

Helgeland og Nordland trues av fraflytting på grunn av sentraliseringskreftene. Det er ikke en mystisk kraft, men villet politikk. Det er de som sitter på pengesekken og makta som bestemmer. Det stinker av de såkalte verdiene deres!

Alle fortjener å få grunnleggende behov dekket, uansett om du bor på Krokstrand, i Hattfjelldal, Sandnessjøen eller Mo.

Dette løser vi ikke ved å slenge dritt om naboen, zoom ut og løft blikket. Menneskeheten skal ha evolvert såpass nå. Det dere driver med, fungerer det?

Alle vil vi beholde det vi har kjært, og står vi sammen er vi dynamitt. Rett sinnet ditt der det hører hjemme, og bygg allianser.

If it ain't broke, don't fix it! Hver by trenger sykehus! Ferdig snakka!

Jeg bruker ikke all min tid på å kjempe for Helgeland for moro skyld. Det koster jævlig mye, men det er verdt å kjempe for.

Skal vi ha en sjanse til å beholde vår velferd på Helgeland, må vi for helvete stå sammen!