Foto: Bjørn Finnes

Skal løfte opplevelsene med kulturminner

Påmeldingsfrist i morgen: Grenseoverskridende samarbeid om bærekraftig bruk av kulturminner i friluftsliv og reiseliv.


Västerbotten museum, Helgeland museum, Nord universitet, Sijti Jarnge og Salten friluftsråd samarbeider om hvordan man kan bruke kulturminner til å gi turistene en ekstra opplevelse. 

– Partene har stor kunnskap om kulturminner, men liten kunnskap om reiseliv. Vi inviterer derfor aktører innenfor reiselivsnæringen på Helgeland og i Sorsele kommune til en digital workshop der vi sammen kan søke svar på spørsmålet, sier daglig leder i Salten friluftsråd, Knut Berntsen. 

Partene har og skal videre registrere kulturminner langs Vindelvaggileden fra Krokstrand til Ammarnäs, langs Kunsgleden i Sorsele og langs Nordlandsruta fra Bolga til Harvassdalen. 

– Vi skal bruke disse som grunnlag for å utvikle noen konkrete eksempler. Vi håper disse kan gi inspirasjon ideer til lignende bruk også av andre aktører, sier Berntsen. 

Den digital workshopen skal gjennomføres onsdag 27. mai fra klokken 13.00 til 16.00. Program for workshopen: 

  • «Kulturlandskapet i fjellet gjennom 10000 år» ved antikvarie Erik Sandèn, Västerbotten Museum
  • Eksempler fra reiselivsaktører i bruk av kulturminner i egen næring
  • «På forskerføtter i kulturminnenes rike» ved Karin Stoll, Mette Gårdvik og Wenche Sørmo fra Nord Universitet 
  • Gruppearbeid
– Å delta er gratis. Workshopen er åpen for alle interesserte, men vi inviterer spesielt de som er i reiselivsnæringene på Helgeland og i Sorsele kommune. Påmelding skjer ved at du sender en e-post til [email protected], sier Berntsen. 

Påmeldingsfrist er 21. mai. 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.