Annika Hongaard og Silje Bergsnev i GAlleria Kunstfestival gleder seg til å vise fram Sjøgata for Dronning Sonja når hun kommer til Mosjøen under Festspill Helgeland. Foto: Anne-Kristine Bastholm

Ser fram til å se dronningen i Sjøgata – 45 år etter første gang

Skrevet av Anne-Kristine Bastholm
09.03.2019 08:00 - OPPDATERT 09.03.2019 16:39

– Her var det nydelig, sa den gang kronprinsesse Sonja for 45 år siden, da hun sto på Jacobsenbrygga i Mosjøen.

Hun har vært tilbake i Mosjøen som dronning siden den gang og 6. juli er hun igjen i Sjøgata. Da skal hun spasere i Mosjøens stolthet og sette sitt preg på Festspill Helgeland.

– Vi håper hun synes det er like nydelig i Sjøgata nå som da hun gjestet distriktet og fikk en kveldstur utenom programmet etter middagen på Fru Haugans Hotel. Det sier daglig leder av Galleria kunstfestival, Annika Honggard (29).

Skulpturer
Sammen med styrelederen i Galleria, Silje Bergsnev (28) er vi innom Jacobsenbrygga, Helgeland Museum for å se på bildet som ble tatt av kronprinsparet og presentert i Helgeland Arbeiderblad i 1974.

Vi tar en tur på brygga utafor og opplever at vintermotivet med Sonja kunne blitt like fint denne dagen. Sola skinner på fjellene og isen lager flotte skulpturer. Hadde skulpturene holdt seg, kunne de blitt stilt ut under Galleria i dagene 29. juni til 6. juli.

(Saken fortsetter under bildet)

Annika og Silje ser på bildet fra da den gang kronprins Harald og kronprinsesse Sonja besøkte Mojsøen i 1974.

Samarbeid
Annika og Silje var også engasjert i Galleria kunstfestival i fjor og ser med spenning fram til årets opplegg, der Byfestveko og Toppenkurset (Toppen Internasjonale Sommermusikkskole) blir samlet under en felles paraply med navnet Festspill Helgeland. De håper og tror at dette kan bidra til at flere kommer til Mosjøen og mange finner arrangementer og utstillinger som er tiltrekkende.

– Det er bare fantastisk at kommunen ved ordføreren tok initiativ til å søke om besøk av dronningen den 6. juli. Det blir ikke lang tid hun blir i Mosjøen, men så langt er det bestemt at hun skal åpne Helgelandstrappa og vandre gjennom Sjøgata, forteller Annika.

(Saken fortsetter etter bildet)

Annika og Silje er henholdsvis daglig leder og styreleder i Galleria Kunstfestival.

Hemmelig
– Men hvordan er vandringen planlagt? Skal hun besøke utstillere og møte representanter for byfesten og noen fra Toppenkurset?

– Vi har vært med på å drøfte programmet, og det legges opp til at de involverte parter skal delta på en eller annen måte. Men i kan ikke si noe om detaljene ennå, opplyser Silje.

Hun og Annika er sterkt engasjert for å få med flere utstillere. De opplyser at en stor del av tidligere deltakere har meldt seg, men at de stadig håper på mange flere. De oppfordrer unge kunstnerspirer om å melde seg på og lokker med gratis plass for de under 18 år.

– Hva med kjente kunstnere til Galleria i år?

– Vi har invitert Håkon Bleken som utstiller, og hans bilder har prioritert plass på Kulturverkstedet. Ekstra stas ville det være om han kommer sjøl også, mener de to.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.