Foto: Sondre Skjelvik

Sendte kreftkirurgi-rapportene til PR-byrå: – Inneholder ikke personsensitive opplysninger

Skrevet av Roger Marthinsen
01.10.2020 09:45 - OPPDATERT 01.10.2020 17:01

PR-byrået Apenes Wergeland fikk tilsendt tarmkreftkirurgi-rapportene – sykehusdirektøren forsikrer om at rapportene ikke inneholder personsensitiv informasjon.

I går ble det kjent at Helgelandssykehuset hadde engasjert PR-byrået Wergeland Apenes til å bistå sykehuset med kommunikasjon knyttet til det interne kvalitetsarbeidet i tarmkreftkirurgi-saken. I den forbindelse fikk to av byråets ansatte fikk tilsendt de mye omtalte kreftkirurgi-rapportene, den 24. august.

Rapportene det er snakk om, er rapportene fra UNN, Oslo universitetssykehus og St. Olavs. 

Det var Helgelands Blad i Sandnessjøen som først omtalte at et PR-byrå ble engasjert og fikk oversendt raportene. At et PR-byrå fikk tilgang til rapportene på et tidspunkt der sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir har sagt at det bare var hun og et par personer til ved Helgelandssykehuset som hadde tilgang til rapportene, vekker kraftige reaksjoner. Fagpersonell ved Helgelandssykehuset hadde ikke fått tilgang til rapportene da PR-byrået fikk disse. Det var først etter at rapportene var lekket til Rana Blad og deretter førte til medieoppslag i en rekke medier en uke senere, at fagpersenellet fikk rapportene. Denne lekkasjen er tidligere omtalt som et alvorlig  avvik og lekkasje av personsensitiv informasjon, fra Helgelandssykehusets side. Datatilsynet er koblet inn, og lekkasjen er også anmeldt til politiet.  

Etter at det i går ble kjent at PR-Wergeland Apenes var enagsjert og oversendt rapportene, sendte Helgelandssykehuset sent i går kveld ut en redegjørelse. I denne skriver sykehuset at ingen av rapportene som ble sendt PR-byrået, inneholdt direkte personsensitive opplysninger.

– Helgelandssykehuset ønsker å presisere følgende: Ingen av de tre rapportene inneholder direkte personsensitive opplysninger som navn, fødselsdato, fødselsnummer eller bostedskommune for de aktuelle pasientene. Vår vurdering er at rapportene er utformet slik at de begrenser personidentifiserende opplysninger til et minimum. Rapportene inneholder indirekte identifiserbare opplysninger som vil kunne medføre at utenforstående som kjenner personen, i et tenkt tilfelle, vil kunne identifisere vedkommende. Dette gjelder opplysninger som hver for seg ikke gir slik informasjon, men sammen med for eksempel datoer, årstall og alder samt operasjonssted vil kunne medføre at pasienten identifiseres, skriver Helgelandssykehuset.

– Helgelandssykehuset vil på det sterkeste avvise alle spekulasjoner om lekkasje av rapportene som del av en bevisst mediestrategi, skriver sykehuset videre.

– To eksterne kommunikasjonsrådgivere fikk tilsendt rapportene 24. august, fordi de skulle bistå Helgelandssykehuset med kommunikasjon knyttet til det interne kvalitetsarbeidet og rapportene var viktige i denne forbindelsen. At rapportene ble tilsendt i usladdet versjon behandles som et avvik i Helgelandssykehuset, uttaler Helgelandssykehuset. 

– Jeg forsikrer befolkningen på Helgeland om at rapportene ikke inneholder navn, fødselsdato eller bosted. Jeg vil understreke at arbeidet med tarmkreftkirurgien er et viktig internt kvalitetsarbeid som pågår med full styrke. At vi har engasjert kirurgiske fageksperter fra de fremste fagmiljøene i Norge til å utarbeide disse rapportene er av stor betydning for utviklingen av denne tjenesten i Helgelandssykehuset, uttaler adm.dir. ved Helgelandssykehuset, Hulda Gunnlaugsdottir. 

----------

[annonse]
 


 
 
 
 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.