Beregninger viser at et selskap som Widerøes vil kunne spare 43 millioner kroner årlig i avgifter med det nye avgiftssystemet. Foto: Roger Marthinsen

– Særs viktig for luftfarten i nord

Skrevet av Roger Marthinsen
08.04.2019 22:15 - OPPDATERT 09.04.2019 07:00

– Høringssaken i fylkestinget om endring i luftfartsforskrifter høres kanskje tørr og ubetydelig ut. Men faktum er at saken kan få avgjørende betydning for kortbanetrafikken i nord, sier fylkestingsrepresentant Arne Ivar Mikalsen (V).

Høringssaken under fylkestingssamlingen i Mosjøen 10. og 11. april skisserer en helt nytt avgiftssystem for luftfarten. I dag slår flyavgiftene uheldig ut for små fly – typisk de som trafikkerer kortbanenettet, men tilsvarende positivt for større fly.

– I høringssaken foreslå det å snu opp ned på dette systemet, noe som innebærer at avgiftsnivået for større fly øker, mens de mindre får en betydelig avgiftslette. Denne endringen er høyst nødvendig, dagens aktører på kortbanenettet er i ferd med å få en knekk på grunn av høye avgifter, sier Arne Ivar Mikalsen, som er glad for den positive innstillingen saken har fått når den legges frem i fylkestinget.

Beregninger viser at et selskap som Widerøes vil kunne spare 43 millioner kroner årlig i avgifter med det nye systemet, mens SAS vil få 6,2 millioner i økte utgifter. Statens totale inntektstap vil bli dekket av økt overflygingsavgift for utenlandske fly som flyr over kongeriket.

– Jeg har jobbet i lang tid med denne saken i eget parti og på Stortinget, for å forklare innholdet og ikke minst fortelle hvor viktig kortbanetrafikken er for oss som bor i nord. Ikke alle skjønner at avstander og topografi faktisk gjør flyreiser helt nødvendig for nærings-og arbeidslivet her. Det er svært tilfredsstillende å oppleve at det nå ligger an til endringer på avgiftsområdet som vil slå positivt ut for oss, sier Mikalsen som ellers har rettet blikket fremover mot valg, og et nytt fylkesting.

– Det er bare dette fylkestinget og ett til i juni, så er det slutt. Det blir spennende å se hvordan det nye fylkestinget vil bli seende ut. Jeg vil uansett gi en honnør til de kollegene jeg har hatt i fylkestinget de siste fire årene. Selv om vi ofte er rykende uenig, så setter jeg pris på dem, sier Arne Ivar Mikalsen.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.