Roper varsku for livredde dyr på nyttårsaften

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
30.12.2019 17:00 - OPPDATERT 31.12.2019 11:03

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, skriver Mattilsynet. Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever nå at beslutningstakerne endrer dagens lovverk og forbyr bruk av fyrverkeri i privat regi.

Ved hvert årsskifte oppleves det lovløse tilstander ved oppskyting av fyrverkeri. Dyrebeskyttelsen Norge og overlege ved Haukeland Universitetssykehus øyeavdeling, Nils Bull, oppfordrer Justis- og beredskapsdepartementet v/Jøran Kallmyr til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi. Dette av hensyn til både dyr, mennesker og miljø, skriver Dyrebeskyttelsen Norge i en pressemelding publisert av NTB. 

Respekterer ikke tidsrom 

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år. Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom klokken 18.00 på nyttårsaften og klokken 02.00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen.

En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at så mange som 23 prosent av de 5000 hundene i studien reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi.

– Både tamme og ville dyr kan oppleve sterk redsel og noen får dødsangst i forbindelse med oppskyting av raketter. Dyr som er livredde kan ende opp med store skader i sin kamp for å slippe unna fyrverkeriet. Dyr kan bli så redde at de kommer på avveie, noe som kan resultere i at de fryser i hjel, nå på den kaldeste tida av året. Utfra et dyrevelferdsperspektiv er dagens situasjon helt uakseptabel, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

– I tillegg er fyrverkeri svært forsøplende, vi må spørre oss om vi har råd til å fortsette med fyrverkeri på denne måten, og om det er på tide å diskutere hvem skal dekke kostnadene med alle skadene?, sier Roaldset. 

Alvorlige skader

Nils Bull er har de siste 14 årene registrert antall øyeskader forårsaket av fyrverkeri.

– Ifølge mine tall har i gjennomsnitt 16 personer fått alvorlige øyeskader hvert år etter nyttårsaften, sier Bull. Dette er bare skadene som er så alvorlige at de behandles av øyelege. I tillegg kommer alle de mindre alvorlige øyeskadene som behandles ved legevaktene. Alvorlige håndskader og brannskader kommer også i tillegg, sier Bull.

Han er glad for at forbudet mot oppskyting av raketter med styringspinne som kom for ti år siden, har ført til at antall skader er noe redusert. Han er imidlertid ikke fornøyd før alle disse helt unødvendige, alvorlige øyeskadene av fyrverkeri er borte. Det blir de ikke uten forbud for privatpersoner mot å bruke fyrverkeri på nyttårsaften, slik det er forbudt resten av året, mener han.

Se til andre land

Dyrebeskyttelsen Norge og Nils Bull ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember. Enhver kommune står fritt til å begrense eller forby fyrverkeri.

– Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet, skriver partene. 

Slik hjelper du hunden på nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, skriver Mattilsynet i dag i en pressemelding publisert av NTB. Tilsynet oppfordrer derfor alle hundeeiere til å ta ekstra godt vare på hunden sin på nyttårsaften.

Her kommer de med råd til hvordan du kan gjøre en slitsom kveld enklere for familiens firbente venn. 

– Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes for lydinntrykkene, sier Maria Været Veggeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Gode råd til hundeeiere:

 • Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta med hunden.
 • Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde. Hvert år stikker redde dyr av, og utløser leteaksjoner.
 • Ikke ta med deg hunden ut for å se på raketter.
 • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det.
 • Vær sammen med hunden, finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder. Hvis du har kjellerstue kan dette være et greit sted.
 • Ta gjerne med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, for eksempel på hyttetur, hvis du har mulighet for det.
 • Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Rakettlydene overdøver uansett radioen. Prøv deg fram.
 • Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
 • Aktiviser hunden med innendørs lek, så får den noe annet å være opptatt av.
 • Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.
 • Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
 • Kontakt veterinær hvis hunden er virkelig redd for fyrverkeriet. Det finnes alternative løsninger som kan dempe angsten. Men ikke driv «selvmedisinering» med legemidler gitt til annet dyr eller i annen sammenheng. Gi hunden for all del ikke menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan forskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.
 • Hvis lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut. Det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.

Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder.

– Vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Treningen må være planlagt, ellers risikerer du å gjøre valpen skuddredd med treningen, sier Veggeland.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem, fortsetter Mattilsynet.

– Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin. Noen hunder, særlig unge hunder, kan imidlertid ha vanskelig for å slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene hvis de blir stresset, skriver tilsynet. 

Ikke gi dyra julemat

Videre påpeker Mattilsynet at både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer hvis de får mat de ikke er vant til. Hvis hunden eller katten er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre dem på uvant mat. Ligg unna fet og salt mat, som kan gi mage- tarmproblemer; diare, oppkast og i verste fall forgiftning.

– Hvis hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diaré av det, sier Maria Været Veggeland i Mattilsynet.