Vi som jobber her har kanskje verdens beste jobb!

Vi tilbyr også overnatting for privatpersoner gjennom Airbnb. Da kaller vi oss Toppen Panorama.


På Vefsn Folkehøgskole Toppen får du alt og litt til  

Vefsn Folkehøgskole Toppen åpnet dørene sine i 1899, og har siden da utviklet seg i takt med Vefsnsamfunnet. I dag tilbyr de både aktive og kreative linjer og sørger derfor for et mangfold av elever med ulike interesser. De kan til høsten tilby linjene musikk, musikkproduksjon, teaterglede, kreativ mix, streaming og liveproduksjon, friluftsliv lett, fjellsport og elvekajakk, idrett og friluftsliv og E-sport. Vefsn folkehøgskole Toppen er en frilynt skole, altså en skole hvor toleranse for ulikhet og fokus på likeverd står sterkt. Her skal alle føle seg heime.  
Hvert skoleår tar de inn rundt 90 elever både fra innland og utland, og det er alltid stas å vise fram alt Helgeland har å by på, forteller rektor Mette Haustreis.  
-Vi som jobber her har kanskje verdens beste jobb! Det er givende og lærerikt å være ansatt her på Vefsn Folkehøgskole Toppen. Vi får møtt mange flinke og hyggelige ungdommer, og vi knytter livslange bånd til elevene våre. Vi får låne unge voksne på «mellomstasjonen». Enten mellom videregående og videre utdanning, mellom høyere utdanning og arbeidsliv eller mens de grubler på hva de skal gjøre videre i livet. Et år på folkehøgskole kan endre mye, og vi ønsker å gi de både mot, mestringsfølelse og evnen til å se muligheter etter et år hos oss.  
 
En aktiv bidragsyter  
Skolen ligger sentralt plassert i Vefsn, og det gir elevene mulighet til å utforske det området har å by på. Haustreis sier at linjetilbudene deres utvikles i takt med markedet og de ønsker å være en aktiv bidragsyter til den utviklingen som skjer i Mosjøen.  
-Det er viktig for oss å samarbeide godt med næringsliv og kulturliv i Vefsn, slik at vi kan gi elevene våre et bilde av hva Mosjøen har å by på om de skulle ønske å bosette seg her i framtiden. Vi vil at de skal framsnakke byen slik at også andre ønsker å komme hit.  
Flere av elevene våre har hatt sommerjobb hos Naturlige Helgeland etter å ha gått et år på Toppen. Vi har også elever som har kommet tilbake til byen etter endt utdanning, og da tenker vi at vi er på rett vei.  
 
Fikk ikke nok av Mosjøen 
Møre og romsdalingen Synnøve Grimstad er en av de som har vendt snuten tilbake til Mosjøen etter endt utdanning. Hun var elev ved Toppen i 2014/2015, og tiden i Mosjøen gjorde at hun ble mye tryggere på seg selv. Nå jobber hun som fysioterapeut hos Vefsn Kommune forteller hun.   
-I og med at jeg trivdes så godt i Mosjøen det året jeg gikk på Toppen, ble jeg ufattelig glad da jeg fikk jobben i kommunen. Tiden min på Toppen lærte meg at det ikke er farlig å prøve ut nye ting, og at det heller ikke er farlig å feile. Skolen passer for alle, og de har et bredt og variert tilbud av fag som gjør at alle kan finne noe de liker. Lærerne på skolen er fantastiske, og de er veldig opptatt av at alle skal bli sett, og føle seg bra. Jeg anbefaler virkelig alle å ta et år på Toppen!   
 
Engasjement for andre  
På Toppen er de opptatt av at elevene skal ta vare på hverandre, og vise at de bryr seg. Internatleder Dan Rudi Abrahamsen kan fortelle at elevene for andre år på rad har satt i gang prosjektet «Julehjelp», hvor de har sendt ut forespørsel til familier som har behov for økonomisk bistand og støtte i juletiden. Elevene ved Toppen har samlet inn gaver og penger med god hjelp fra næringslivet, og har valgt ut noen familier som nå får støtte.  
-Vi er med på strandryddeprosjekter, vi samler inn penger til TV-aksjonen og vi skal nå startet opp klubbkveld for psykisk utviklingshemmede. Slike ting er utrolig lærerikt for elevene våre å delta på, og vi får en unik mulighet til å gi noe tilbake til samfunnet, sier Abrahamsen. 
 
Sommermusikkskoler og sommerhotell 
Livet står heller ikke stille om sommeren. I sommermånedene arrangeres Toppen internasjonale musikkskole og Norges Musikkorps Forbund sine sommerkurs for unge musikere, og dette samarbeidet har pågått i flere tiår.  
-Vi tilbyr også overnatting for privatpersoner gjennom Airbnb. Da kaller vi oss Toppen Panorama. Utsikten mot fjorden er byens beste, og mange som ikke har vært på Halsøytoppen før, blir overrasket over utsikten både mot byen og mot fjorden.  
Mange folkehøgskoler har sommerhotell, og å hoppe fra folkehøgskole til folkehøgskole er en fin måte å feriere på, sier Haustreis.