SUVEREN SCANIA: Tove Lise Trælnes og Arne Harald Bruem i Helgeland Bilberging er ikke så rent stolte over at de har Norges eneste bergingsbil med trekk på åtte hjul og en roterende kran.

Unike folk hos
unik bilberger

Skrevet for helgeland bilberging
18.01.2020 16:59

Tove Lise Trælnes og folkene hennes har bygget opp Helgeland Bilberging til en solid bedrift med over 3.000 oppdrag i året.

– Fantastiske, flinke og lojale medarbeidere er grunnen til at vi har lykkes i markedet, sier Trælnes.

Underveis har hun kjøpt opp de lokale avdelingene til Falck og Viking NAF/SOS. I dag er det seks faste medarbeidere og to ekstrahjelper i selskapet.

MONSTER-BERGEREN

Lokalisert i Mosjøen er tungberging en viktig del av porteføljen og øverst på utstyrslista hos Helgeland Bilberging troner en Scania 730 8x8 med en Rotator 1140 kran.

– Den eneste i Norge, den ble bygget som en terreng­gående prototype for Forsvaret, men de gikk for et annet merke, sier Arne Harald Bruem.

Saken fortsetter under bildet.

STOLT SJÅFØR: Arne Harald Bruem er svært stolt over at Helgeland Bilberging rår over en Scania 730 8x8 med en Rotator 1140 kran.Med trekk på alle åtte hjulene, 730 h og en roterende kran som kan løfte inntil 36 tonn, er dette en monsterbil som gjør jobben betydelig enklere. Som da de skulle berge et 32-tonns vogntog som hadde havnet ute på et jorde. Da var det bare å kjøre ut og løfte det inn.

VETERAN-BERGEREN

På den andre enden av skalaen har selskapet også en 1982-modell to-akslet Scania 112. En liten og kompakt kranbil som kan kjøres rett ut i grøfta eller skogen når det handler om å få riktig trekk­vinkel. Etterpå er det bare å trekke 112’n opp på veien igjen.

Saken fortsetter under bildet.

 VARIERT HVERDAG: – Ingen dag er lik og oppdragene varierer mellom smått og stort. Jeg stortrives her, sier Tomas Olsen hos Helgeland Bilberging.

En annen suksessfaktor er at selskapet sitter med tung teknisk kompetanse. Blant annet med en mekaniker som har 18 års erfaring som lastebilmekaniker. Det betyr at selskapet kan gjøre det meste av vedlikehold og reparasjoner på egenhånd.

BISTÅR LOKALT NÆRINGSLIV

I tillegg til berging av små og store kjøretøyer, tilbyr også Helgeland Bilberging transport og bistand til lokale bedrifter. Det betyr at både entreprenører og arrangører har kort vei til en profesjonell aktør som håndterer alt fra takstoler til levering av ­platter og telt ved større arrangementer.

Som bilbergere har de vakt 24/7, 365 dager i året. For når for eksempel E6 er stengt på grunn av en trailer i trøbbel, haster det med å få ryddet opp.

Saken fortsetter under bildet.

ALLTID PÅ VAKT: Tove Lise Trælnes og hennes folk har vakt døgnet rundt, for når ulykken er ute haster det med å få ryddet opp.

– Dette er en spennende og veldig variert bransje og vi er stolte over å kunne tilby et så vidt bredt spekter av tjenester, sier Trælnes.

HENSYNSLØSE BILISTER

Jobben som bilberger er likevel ikke helt uten fare. For det er mange bilister som absolutt ikke tar ­hensyn til en pågående operasjon.

– Jeg har selv ligget halvveis under et havarert vogntog for å feste kroken, mens bilistene raser forbi i 80 km/t, bare noen centimeter unna beina mine. Det er absolutt ingen hyggelig opplevelse, sier Bruem.