Sørger for lys i husene

– Det er en viktig driver for meg å motvirke avfolkning og i tillegg bidra til at ungdom som har vært ute og skaffet seg spennende kompetanse returnerer hjem til Helgeland og er med på å skape lokal vekst.


At framtiden skulle dreie seg om havet lå nok i kortene for Per Kristian Nordøy, men at han skulle ta havet på land hadde han nok ikke sett for seg, fiskersønnen fra Dønna.

Han lyser opp i øynene når han snakker om viktigheten av å bygge opp arbeidsplasser og nødvendigheten av å skape de så spennende at ungdommen flytter hjem igjen etter endt utdanning. Og det satses, i selskapene han er en del av har de bygd for 120 millioner de siste to årene, bare på Dønna.

Saken fortsetter under bildet.

SATSES LOKALT: Det bygges ut for å tilrettelegge for settefiskproduksjon på Bjørn i Dønna Kommune. Foto: LetSea

– Yngstesønnen min Fredrik og Henry Thomassen var på et ærend i Tromsø, så ringte de ned og fortalte de hadde funnet noe torsk som så interessant ut. Så den kjøpte vi og foret på. Etter hvert så gikk det rykter om at vi hadde en fantastisk flott fisk. For å gjøre en lang historie kort, endte det med at Statt Torsk og Norcod gikk inn og tok eierskap sammen med oss i Artic Cod. Slik endte vi opp med å bli et av verdens største selskaper på settefisk av torsk på Bjørn.

Alltid stått på

Han hjalp mora med sauebruket, mens faren var på sjøen. Etter å ha fullført ungdomskolen mønstret han på hos faren på fiskebåten M/S Norddønna, mot sin mors vilje. Der ble han et års tid før han dro videre til skipperskolen og fiskerfagskolen i Gravdal.

– Etter et år ombord på M/S Norddønna på lodde- og rekefiske i Barentshavet, fant jeg ut at jeg ikke ønsket å satse videre den veien.

Det ble ikke bare tatt vel imot, når han gikk på land for å ta utdanning.

– Faren min syntes ikke jeg skulle slutte med båt da, han syntes det var viktig. Så når jeg gikk på Distriktshøgskolen i Bodø, spurte han meg om jeg ble professor. Han hadde ikke noen spesiell sans for det, men det ble veldig bra etter hvert da, smiler han.

Trygg leder

Nordøy var med på å ekspandere opp BioMar til en milliardbedrift i 1998 og underveis tok han Nordnorsk lederutvikling. Der utvidet han et allerede stort kontaktnett, lærte mye om seg selv og behovet for samhandling med andre for å jobbe frem de gode løsningene.

Saken fortsetter under bildet.

UREDD GRÜNDER: Han tok muligheten og hoppet på land for å begynne med lakseoppdrett, resten er som man sier - historie.

– Det handler jo om at jeg som person er sånn skapt. At jeg må ha noen å sparre mot for å finne en vei og en retning som er lur. Så kjører jeg jo samtidig mer mage enn matematikk, ler han.

Det sies at har du ti prosjekter så har du som regel ett du lykkes med. Og det lykkes du sannsynligvis veldig bra med, men det er ikke direkte overførbart til Nordøy.

– Jeg kan ikke si vi har mislyktes med noen ting, vi har bare holdt ut litt lengre. For det er noen sånne kurver på en bedrifts levetid. Det er ikke bare rett opp, det kommer noen motbakker som man bare må klare å holde ut, forklarer han smilende.

Flyttet hjem

Det var i 2006 at ideen om et settefiskanlegg dukket opp. Helgeland Kraft hadde bygget et kraftverk i bunnen av Grytå-fjorden, derfor passet det perfekt å bygge et settefiskanlegg.

– Arne Digermul og jeg jobbet med et prosjekt på Grytåga Settefisk. Så spurte han om jeg ikke skulle overta denne ventilen og eie noe av den. Det sa jeg jo ja til, så etablerte vi en gjeng med oppdrettere som hadde behov for settefisk av laks. Det ble til slutt så mye å gjøre at jeg så muligheten til å flytte hjem og jobbe videre med egne prosjekt innenfor havbruk.

Saken fortsetter under bildet.

GRYTÅGA SETTEFISK: Anlegget som leverer settefisk til oppdrettsnæringen ligger innerst i Grytåfjorden.

Etter han sluttet i BioMar i 2013, har han jobbet delt mellom to selskaper.

– Det ene er Kapnord AS der jobber jeg 60 prosent av tida mi, så jobber jeg 40 prosent av tida mi i et selskap jeg eier mest av som heter Ecomarine A/S.

Avkobling

Per Kristian Nordøy har møtt sine skjær i sjøen underveis, men han har sine metoder for å la hodet koble av. På nattbordet finner man svære tykke bøker med litt historie, ofte ført i pennen av forfattere som Kent Follett eller Wilbur Smith.

– Når jeg våkner på natta prøver jeg å lese litt for å sovne igjen, i stedet for å spekulere på all denne fisken og alt som kan gå gærent. Det er veldig mye som kan gå galt vet du, ler han hjertelig.

Og i helgene driver familien Nordøy Brygge på Dønna. Det er hjemplassen hans, et godt steinkast unna brygga ligger det hvite huset han ble født i. Nå jobber familien med å heve taket og utvide med flere rom på brygga.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIE PROSJEKT: Nå jobber de med å heve taket på Nordøy Brygge på Dønna. Foto: Privat

– Livet er jo bygd rundt det der familieprosjektet der. Alle er jo mer eller mindre engasjert i det. Når det er sommer så flytter vi ut dit, det er ren avkobling for oss.