DE GODE HJELPERNE: Medarbeiderne i Kunnskapsparken Helgeland brenner for å skape en sterkere og mer sammensveiset region. F.v. Krister Salamonsen, Fransisca K. Herbst, Svein Skogsøy, Christian Tovås, Connie Sperstad, Thomas Borgen, Bjørn Audun Risøy, Caroline Andreassen, Monica Paulsen, Tone Jakobsen, Eline H. Raphaug, Rolf Skogvold, Marlene Jordbru, Torbjørn Jørgensen og Torbjørn Aag.

– Sammen blir vi sterke

Skrevet for Kunnskapsparken Hegeland
03.12.2019 22:06

Næringslivet på Helgeland omsetter for over  65 milliarder kroner i året, og har aldri vært større  – men er likevel for små til å stå alene.

Du kjenner det på kroppen, uansett hvor du reiser i regionen. Drivkraften, stoltheten, initiativene, den berusende gleden over å skape noe. I løpet av de siste årene har Helgeland jobbet seg ut av skyggenes dal og inn i fremtidens blendende søkelys.
Men det gjenstår mye arbeid, særlig med tanke på å skape enda mer attraktive miljøer, økt samarbeid og satsing på forskning og utvikling.

EN SENTRAL AKTØR
Det et er her Kunnskapsparken Helgeland (KPH) kommer inn som en sentral aktør. De bringer folk sammen for å jobbe mot felles mål om vekst og utvikling i regionen. Tallenes tale for hva KPH bidrar med er krystallklare:

Saken fortsetter undre bildet.

STORE MULIGHETER: Havbruksnæringen på Helgeland skaper store verdier og den videre potensialet er meget stort.
• Bisto i 2018 med å skaffe til veie 95 millioner kroner til bedrifter og prosjekter på Helgeland• Samarbeider med nærmere 1.000 ulike bedrifter og virksomheter
• Yter tjenester til nærmere 400 bedrifter hvert år
• Bistår med kompetanse, nettverk, rådgiving, søknader og synlighet


–  Helgeland er en av landets viktigste næringsregioner – med industri, vannkraft, sjømat, olje/gass, mineraler, primærnæringer og reiseliv, sier daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland, Bjørn Audun Risøy.


KPH har i dag 15 ansatte i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen, og har aktivitet i nesten alle kommuner på Helgeland. KPH og samarbeidspartnerne konkurrerer hver dag med andre regioner i Norge om ressurser til å utvikle regionen og skape ytterligere vekst.


–  Vi samarbeider med mange og jeg kunne fortalt minst 100 gode historier om bedrifter, offentlige virksomheter og ildsjeler på hele Helgeland som er utrolig dyktige og betydningsfulle for bygd og by – sier Risøy.

LØFTER FREM GRÜNDERNE
Det er ikke bare de store bedriftene som kan få hjelp av KPH. De har også skreddersydde løsninger for de små.
–  Vi bistår med alt fra søknadsskriving, rådgiving og fungerer som en døråpner. Vi har allerede nærmere 70 inkubator-bedrifter hvor vi tilbyr faglig støtte til utvikling og kommersialisering av ideer, kobling til innovasjons- og FoU-aktører i vårt nett­verk. Dette i tillegg til å skaffe privat finansiering og offentlige virkemidler, samt tilgang til kontorlokaler, sier Bjørn Audun Risøy.

Saken fortsetter under bildet.

TUNG KOMPETANSE: Helgeland har lange tradisjoner og dyp kunnskap om industriproduksjon.

MER KOMPETANSE –  BEDRE SAMARBEID
Så trenger regionen hele tiden nye og flinke folk. Her legger KPH ned en stor innsats ved å koordinere prosjektet «Samarbeid skole og næringsliv». Her deltar årlig mer enn 4.000 elever fra grunnskoler, videregående og universitet.


I tillegg har man ansvar for Trainee-ordningen «Kandidat Helgeland», som så langt har rekruttert 110 høyt kompetente ungdommer til Helgeland.
–  Når vi ser at 83 prosent av disse i dag bor i ­regionen, så kan vi trygt slå fast at Traineeordningen er en stor suksess, sier Risøy.


«Heile Helgeland» er et nytt felles bransje- og kommuneoverskridende rekrutteringsprosjekt som skal synliggjøre Helgeland som en attraktiv region og sikre arbeidslivet tilgang på relevant arbeids­kraft. Satsingen er initiert av næringsliv, kommuner og andre offentlige aktører på Helgeland, og KPH har prosjektledelsen. 


–  For å lykkes med rekruttering er det ­viktig med en helhetlig tilnærming der kommuner, næringslivet, offentlige virksomheter og inn­byggerne samarbeider, sier Risøy.