Alltid REDE og tilstede

Ledelse går som en rød tråd gjennom karrieren til Stig Magne Øie. Men det som virkelig betyr noe er laget


Alltid REDE
og tilstede

REDE har blitt Helgelands ledende eiendomsmegler, med base på Mo, i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund
 
Ledelse går som en rød tråd gjennom karrieren til Stig Magne Øie. Men det som virkelig betyr noe er laget.
 
– Som leder er du ingenting uten en gjeng med medarbeidere som er villige til å blø for drakta. Personer som vet hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det. Men aller viktigst; hvorfor de gjør det.
 
Lytter du nøye kan du finne svake innslag av et nordnorsk tonefall. En helgelandsk vri her og der. Men det er fortsatt mye trønder der. Født og oppvokst på Høylandet, eller «Hålloinn» som det uttales lokalt. Revybygda nord for Grong.
 
– Jeg var faktisk med i åpningsnummeret på den første revyfestivalen, minnes Øie.
 
ET STERKT SAMHOLD
Han som i unge år drømte om å bli dyrlege. Han som var leder i 4H-klubben og som ble russepresident. Handelsskolen. Med andre ord, en blåruss. I Namsos. Tømmerbyen. Rockehovedstaden ved Namsens bredde.
 
– Det var en utrolig fin tid. Samholdet blant oss elever var sterkt.
 
Dette var byen hvor Åge og Terje var konger. Byen hvor det dukket opp et nytt band. «After Dark». Et band som skapte historisk stemning på Snåsa, Overhalla og Grong. Lørdagskvelder på et lokalt samfunnshus. Et band som skulle bli til D.D.E.
 
– Jeg tror vi skjønte at dette var en historisk periode. At disse gutta kom til å bli noe stort, sier Øie.
 
ET TUNG ANSVAR
Som fortsatte sin karriere i Forsvaret. Hærens befalsskole i Trondheim og deretter Brigade Nord på Skjold. Indre Troms. Det mange definerte som er mareritt i «Gokk». Et sted hvor Øie fant dyp mening i det å være sersjant og troppssjef.
 
– På en vinterøvelse i minus 35 grader handler det faktisk om liv og død. Du har et stort og alvorlig ansvar for folkene dine. Dette er nok en tanke som har festet seg og fulgt meg resten av livet som leder.
 
Et liv som tok ham innom Ørlandet Flystasjon og tilbake til Nord-Norge, på grensevakt mot Finnland. Torsdag 17. januar 1991. En mørk kveld hvor det kom to brutale beskjeder:
 
– Kong Olav døde. Og Gulf-krigen startet. Jeg glemmer aldri denne dagen, jeg skjønte der og da at vi var vitne til noe som ville bli historisk.
 
ET VIKTIG VALG
Så gikk ting slag i slag. Øie måtte ta nye valg. Det sto mellom Poltihøgskolen og Handelshøgskolen. Han valgte politiet. En jobb som først sendte ham til Rognan, så Nesna og Mo i Rana.
 
– Min første jobb på Rognan var husbråk. Hjem til folk jeg hadde pratet med tidligere denne lørdagen. Det gjør noe med deg når det er barn inne i bildet. Plutselig får jobben et helt annet perspektiv.
 
Øie gjorde karriere i politiet. Med ett var han en del av Utrykningsenheten (UEH). På vei mot en jobb hvor en bevæpnet mann utgjorde en stor trussel.
 
– Vi trodde vi hadde kontroll. Kom rolig inn i området. Men ikke før hadde vi senket oss ned i terrenget, så kommer skuddet. Jeg hører lyden av kule som slår inn i bladverket over oss. Der og da gikk det opp for meg hvor lite som skiller mellom liv og død.
 
Oppdraget fikk en rolig og god slutt. Øie ble etterhvert politistasjonssjef på Mo. Han skjønte at det var nødvendig å slippe tak i de operasjonelle detaljene og blir mer langsiktig. Strategisk.
 
DE VIKTIGE UTFORDRINGENE
Noe som igjen fikk stor verdi da han skiftet jobb og ble en del av NAV. Som leder for NAV servicesenter ble han i løpet av kort tid ansvarlig for 240 medarbeidere.
 
Så stopper det ikke der. For i 2015 fikk Øie en forespørsel om han ville lede en fusjon som skulle bli til REDE Eiendomsmegling. Uredd som han alltid har vært, takket han ja.
 
– Jeg ble fascinert av utfordringen. Det å gjøre noe helt nytt, i en helt annen bransje trigget konkurranseinstinktet mitt.
 
Resten er historie. REDE har blitt Helgelands ledende eiendomsmegler, med base på Mo, i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. Nylig har de endret profil, fått nye lokaler og er en eiendomsmegler som ikke har bundet opp til en konkret bank.
 
– Det har vært en lang og interessant reise. I dag kjenner jeg en stor takknemlighet for alle de flinke folkene jeg har lært av, sier Øie.
 
LEDEREN SOM BRYR SEG
 
Men når er det han som er sjefen? Når er det han som har siste ord? Så skulle man tro at et langt liv i Forsvaret og politiet ville ha skapt en autoritær leder. Men hvis du snakker med folk som jobber tett med Øie, får du til svar at han er en snill, omtenksom, inkluderende og empatisk leder.
 
– Ja, jeg kan godt være veldig tydelig. Jeg er en sterk tilhenger av å gripe tak i problemer så tidlig som mulig. Dette er likevel ikke hverdagen. Her hos REDE skal jeg lede en stab med meget kompetente og oppegående medarbeidere. Da handler det om å legge forholdene til rette slik at de kan skape gode resultater.
 
For Øie har det alltid vært viktig å ha en åpen dør. Han vil være tilgjengelig for staben sin:
 
– Hvis det går en dag hvor jeg ikke får tid til å prate med folkene mine, så er det en dårlig dag.
 
For det er her tilliten skapes. De korte replikkene til og fra møter. Når noen stikker hodet inn døra og spør om du har fem minutter. Når du treffer folk litt uventet og sier: – Så flott at jeg traff deg, det var noe jeg ville snakke om.
 
SMÅ ØYEBLIKK – STOR MAGI
Igjen, hvis du snakker med folk som har jobbet tett opp mot Stig Magne Øie, så får du det samme svaret:
 
– Han er en mann du kan stole på. Han vil deg vel. Ja, han stiller tydelige krav, men det skaper forutsigbarhet. Når du vet hva folk forventer, så skapes det samtidig en grunnleggende trygghet.
 
Til sjuende og sist, hvem er egentlig Stig Magne Øie:
 
– Jeg prøver alltid å være hundre prosent tilstede. Som leder, som pappa, som familiemann. Jeg har fjernet e-posten fra mobilen for å skape mindre stress. Jeg har vært fotball- og skitrener. Jeg elsker å dra ut i den unike naturen på Helgeland.
 
Så? Hvor er lykken? Den finnes i skjæringspunktet mellom jobb, familie og fritid:
 
– Når vi som lag lykkes, så kommer gåsehuden.
 
Eller som den dagen ved Søndre Bjøllåvatn. Hvor han kapret ei røyr på 2,6 kilo. Tatt på en 10 grams Møre-sild med sort rygg.
 
– Det er sånn livet er. Det er de små øyeblikkene, de små detaljene som i ettertid betyr så uendelig mye.