Hele verden som konkurrent

– Før gikk konkurransen mye på beliggenhet, parkering og godt skolert betjening. Lokalene betydde også mye. Nå kjemper vi i praksis mot hele verden og alt som finnes på internett, så bransjen har virkelig forandret seg forteller Stein Kyrre Ulstad, daglig leder på Sportshuset Mo AS.


Butikken har satset på et bredt vareutvalg for å dekke kundenes behov og for å skille seg ut i mengden. Kombinasjonen av utstyr, kompetanse og service er det som får kundene til å velge å handle lokalt.

– Vi er her for å ta oss av kundene våre best mulig. Det kan være ski eller frilufts prat mens de er innom eller at de ønsker informasjon om produkter. Å dele personlige erfaringer mellom oss selv og kunden er god læring for begge parter. Det er tross alt bruken av produktene som avgjør om en kunde til slutt blir fornøyd. I den sammenhengen håper vi å utgjøre den lille forskjellen for folks handleopplevelse. De skal helst være fornøyde når de har investert penger i godt utstyr.

Saken fortsetter under bildet.

TOPP UTSTYR: Sportshuset har utstyr for sliping og preparering av ski.

Og viktigheten av den lille forskjellen er den tidligere landslagstreneren i kombinert godt kjent med. Terping på teknikk detaljer i hoppbakken og jakten på sekunder i skisporet er overførbart til jobben med optimalisering av butikken og driften av den.

– Jeg har i mange år trålet norske og svenske sportsbutikker som egenutdanning og fordi jeg er nysgjerrig. De svenske butikkene har en litt annen innfallsvinkel enn det vi har.

Nyter gode tider akkurat nå

Når landet stengte ned valgte folk å bruke pengene sine hjemme. Statsministeren oppfordret folk til å feriere innenlands. Det gav Helgeland en turistmessig opptur med besøkende fra store deler av landet på jakt etter gode naturopplevelser. Ofte dukket det opp et behov for nytt utstyr i en nyoppdaget friluftsinteresse.

Saken fortsetter under bildet.

TURKLAR: Daniel hjelper deg med å finne rett toppturpakke.

– Det har dryppet bra på sportsbutikkene og bransjen under covid. Det har gått nesten overraskende bra til tross for mye dystert rundt oss. Butikken har hatt to gode år med omsetningsmessige rekorder.

Men når samfunnet gjenåpnes tror han at markedet går kjapt tilbake til normalen som er mer konkurranseutsatt.

– Sportsmarkedet i Rana har vært utrolig turbulent og det har vært knallhard konkurranse siden vi startet opp. Vi har vært en gjeng som har stått på hele tiden. Underveis har vi blitt oppfordret om å følge trender, åpne nettbutikker og mye annet. Vår opplevelse er imidlertid at vi har hatt det travelt siden 1988 når vi begynte i bransjen. Vi har kloret oss fast og vi er nå her, så noe rett har vi gjort, smiler han.

Og Ulstad vet hva han snakker om etter et langt liv i sportsverdenen. Han har klare tanker om lederrollen og mener det er de samme grunntankene som gjør seg gjeldene enten det kommer til eliteidrett eller butikkdrift. Det å praktisere ledelse gjennom klare linjer, der rettferdighet og tydelighet er oppskriften hans.

Saken fortsetter under bildet.

KLAR FOR SESONGEN: I klubb avdelingen har de både drakter og sko klare til sesongstart.

– At man er til stede som leder og er involvert er viktig. Her vet de ansatte at vi jobber for samme mål, belastingen er like stor på leder som på de ansatte. På den måten praktiserer vi en ganske flat struktur. Vi er nødt til å tenke slik. Ulempen er at det dessverre ikke rom for å dyrke leder og personalsjefrollen fullt ut som i større bedrifter. Likevel, min påstand er at en ansatts mareritt er en utydelig leder. Ingenting skaper mer usikkerhet og mistrivsel i en bedrift.

Mange jern i ilden

Helt siden han kom inn i bransjen har det vært en hektisk hverdag og det har ikke vært stort bedre på fritiden. Der andre senker skuldrene og finner sofaen når de kommer hjem, har han skiftet mellom å stå ute i sporet og i hoppbakken til å være involvert i styre og sponsorarbeid på klubbnivå. Polarsirkelen ski, etableringen av Rana FK og byggingen av Fageråsbakkene har alle vært prosjekter som har gitt mye lærdom om hva samarbeid kan utløse.

Saken fortsetter under bildet.

VELKOMMEN INN: Stein Kyrre og teamet står klare til å hjelpe deg med å finne rett utstyr til ditt behov.

– Alle deler av trenerkarrieren har gitt meg mye. Hele spektret fra topp internasjonalt nivå med olympiske mestre som vi har hatt i Rana, til å jobbe med femåringer. Det er ikke nødvendigvis lett å være barneidrettstrener heller, ler han hjertelig.

Avkobling

– Når jeg først har fri ønsker jeg å bruke tid med familien. Med de mengdene tid og energi jeg legger ned i butikken og i det jeg ellers engasjerer meg i, føles det ikke riktig å stikke på byen med kompiser eller å dra av gårde på ego tur. Det handler mer om å pleie familien og en tacofredag hjemme er en mer enn god nok avkobling for min del.

Når han allikevel finner rom for litt tid for seg selv, er det litt sesongbasert hvor man finner han.

– Å komme seg litt bort er godt innimellom. Det trenger ikke være de store tingene for å lade batteriene. Og apropos, Rana har fantastiske nærområder å utfolde seg i. Jeg er en friluftsmann og er veldig fiske interessert. Har jeg muligheten er det helt avslappende å finne roen i ei elv med fluestanga. På vinteren er skiene flittig i bruk. Det trenger ikke nødvendigvis være ekstremt. En fin tur med langrennsski eller topptur i nære områder er balsam for kropp og sjel.