ANSIKTSLØFTNING: – Vi har gjort mye med hotellet og skal fortsatte satse tungt videre, sier Sverre Haakon L. Strand og Ellen Løvold Strand.

Har investert 80
mill. på fem år

Skrevet for fru haugans hoel
29.01.2020 18:50

På fire år har Fru Haugans Hotel økt omsetningen fra 39 til 62 millioner kroner. Men dette er bare starten.

– Innen 2025 bør vi ha passert 100 millioner ­kroner. Vekst er helt avgjørende, i denne bransjen er det vinn eller forsvinn.

TUNGE INVESTERINGER

Ekteparet Ellen Løvold Strand og Sverre Haakon L. Strand er fast bestemt på at det ærverdige hotellet skal forbli en institusjon i Mosjøen. Det vitnes også investeringstakten om, hvor de har satset 80 milli­oner kroner de fem siste årene. I dag er det rundt 50 årsverk knyttet til bedriften.

Nå har de innledet et samarbeid med Helgeland Reiseliv for å se på hvordan man i større grad kan utnytte vintersesongen. Det samme gjelder sen høst og tidlig vår. Med dette for øye har Fru ­Haugans ­Hotel utvidet med en ny vinterhage, som blant ­annet er tenkt brukt til å lage premiumprodukter.

Saken fortsetter under bildet.

 HJEMMELAGEDE DELIKATESSER: Lokale råvarer, tradisjonsrike oppskrifter og internasjonal inspirasjon danner grunnlaget for menyen.

– Da har vi hele Norge som markedet og gjerne utlandet også. Målet er å skape en signaturkollek­sjon av små pakker som kombinerer unike opplevelser med lokal mat i verdensklasse.

I forlengelsen av dette legger hotellet også opp til en ytterligere satsing på kurs og konferanse og incentiv-turer i regi av bedrifter.

En viktig del av opplevelses-tilbudet er etabler­ingen av klatreveggen Via Ferrata og en 700 meter lang og luftig Zipline som tar deg ned fra Øyefjellet, over Vefsna og rett inn til hotellveggen.

HJEMMELAGET MAT

For et hotell med røtter helt tilbake til 1794 er det viktig å ta vare på tradisjoner. Derfor legges det også svært stor vekt på maten. Her lages alt fra bunnen av, gjerne med lokale råvarer. Derfor finner du hjemmebakt brød og hjemmelaget leverpostei på frokostbordet, side om side med smør som har inn­rørt soltørket tomat. Alle sauser er laget for hånd, på linje med rødkål og riskrem.

– Vi har også en egen konditor og det har vist seg å være gull verdt.

Saken fortsetter under bildet.

HANDLER LOKALT: Kjøkkensjef Benjamin Tahar legger stor vekt på å handle mest mulig av råvarene lokalt.

LOKAL STØTTESPILLER

Så stopper det ikke der. Når lokalene skal få den rette stemningen bruker de også en lokal møbel­snekker for å sikre seg den helt rette designen. I det hele tatt, Fru Haugans Hotel kjøper det som er mulig lokalt.

– For oss er det viktig å støtte opp om resten av det lokale næringslivet.

Dette er en holdnings om også reflekteres i det faktum at hotellet er en tariffbedrift som er medlem i NHO Reiseliv.

I tillegg til Fru Haugans Hotel, har de brukt mye tid og krefter på å pusse opp Frøken Skjolds ­Hotel, som ligger et steinkast fra jernbanestasjonen. Dette er et litt enklere hotell som er et rimeligere ­alternativ.

Saken fortsetter under bildet.

TRADISJONSRIK RESTAURANT: – Restaurant Ellen har blitt hele byens storstue, forteller Sverre Haakon L. Strand og Ellen Løvold Strand.

TUNG ERFARING

Et godt hotell er alltid avhengig av en topp motivert stab og det er ikke alltid like enkelt å få tak i nye fagfolk. I dag er hele 14 land representert blant med­arbeiderne. Samtidig er det slik at kontinuiteten er god, noe som betyr at hotellet hele tiden kan trekke veksler på lang og solid erfaring.

Det er ikke mulig å nevne Fru Haugans Hotel uten å komme inn på Restaurant Ellen. I 1885 serverte Ellen Haugan sine første gjester mat og drikke på Fru Haugans Hotel. Maten var basert på lokale råvarer og inspirert av oppskrifter og historier fra det store utland.

134 år og fem generasjoner senere, er det en ny Ellen som legger rammene for serveringen. Restau­rant Ellen har blitt hele Vefsns storstue som rommer alt fra dåp, konfirmasjon, bryllup og ­begravelser. Den har blitt et ekstra familiemedlem for utallige vefsninger. Og den opprinnelige idéen står fast, slik den gjorde i 1885:

De beste råvarer fra nord, inspirert av verdens­kjøkkenet.