Et smil sier mer en tusen ord

Vi hører også andre spennende historier om hvorfor de må ha ny protese. I noen tilfeller er det hunden som har vært på ferde.


Får folket til å smile
Sverre O. Kjærvik startet tannteknikerkarrieren sin som lærling i 1977, og fire år senere kunne han kalle seg for tanntekniker. Parallelt med lærlingejobben hadde han tatt regnskaps/bokføringskurs på kveldstid, og samme året kjøpte han klinikken hvor han hadde nettopp hadde gjennomført sin lærlingetid. Slik startet reisen for Midt Norge Dental, og i dag teller de 6 ansatte som til sammen har nok å holde fingrene i.
 
Jobber raskere enn svint
Tannteknikeryrket har hatt en ruvende utvikling, og i dag skjer det meste digitalt. Daglig leder Sverre. O. Kjærvik forteller om en mer teknisk hverdag hvor prosesser går raskere enn før.
I dag jobber vi i større grad med pasienter på laboratoriet. Det er tannlegen som tar avtrykk av kjeve og tenner, også sendes de videre til oss slik at vi kan lage en 3D-modell av kjeven. Med dagens teknologi trenger vi egentlig ikke å ta manuelle avtrykk lengere. Tannlegen bruker da en digital scanner som leser av munnen og tennene, og filen kan deretter sendes til oss. Vi kan få inn et avtrykk den ene dagen, og neste dag vil vi ha et ferdig produkt til kunden. For noen år siden tok den samme jobben en drøy uke, så her har vi virkelig skutt fart.
Estetikk og teknologi
En tanntekniker jobber både teknisk og estetisk, så det er en fordel at man har både digitale og kreative ferdigheter. Tanntekniker Frode Benjamin Thorsen forteller at de jobber masse med digitale verktøy, og at han tegner og designer alt på data.
 
For estetikeren og kunstneren er dette et utrolig spennende felt å jobbe innenfor. Samtidig bruker vi flere dataprogrammer innenfor CAD/CAM-produksjon, så teknologisk sett har vi de nyeste maskinene og det nyeste utstyret. Vi jobber mye med 3D-printing og design, så dette er et allsidig yrke. Vi vet at vi kommer til å trenge flere tannteknikere fremover, og man trenger en treårig bachelor i tannteknikk for å kunne bli autorisert tanntekniker. Jeg tror at dette er en litt mindre kjent karrierevei, og at det er mange der ute som hadde passet å jobbe med den sjeldne kombinasjonen av det kreative og det tekniske.
 
Et smil sier mer en tusen ord
Jobben som tanntekniker er dynamisk, og de opplever til tider at det er mer travelt enn vanlig. Frode forteller om en spennende og variert arbeidshverdag, i en bransje som er i kontinuerlig utvikling.
Det er utrolig givende for oss å kunne hjelpe pasientene våre. Mange har ikke kunne smilt på flere år, og har endelig bestemt seg for å gjøre noe med det. For de aller fleste betyr det å smile ufattelig mye, men vi tenker nok ikke over at det plutselig kan komme utfordringer som gjør at det føles ukomfortabelt å smile. Slike oppdrag tar vi på oss med den aller største alvorlighet, og vi kan alltid garantere for at vi bruker materialer av beste kvalitet, og at alt skal sitte perfekt og se naturlig ut. Vi hører jo selvfølgelig også om andre spennende historier om hvorfor de må ha ny protese. I noen tilfeller er det hunden som har vært på ferde, avslutter Frode med et smil.