En historisk god sommer

Mari Hypher er fagleder for formidling ved Helgeland Museum og anbefaler på det sterkeste at du kjøper et sesongkort til 250 kroner. Da kommer du inn over alt i perioden 5. juni til 28. august.

En historisk
god sommer
 
 
Med et sesongkort fra Helgeland Museum er du sikret at du får en historisk god sommer.


Også i år kommer nordmenn til å bli turister i eget land – slik de var det i fjor. Og 2020 ble året da Norge for alvor oppdaget Helgeland. Mange av de som kom innom sa rett ut at de ville komme tilbake og at de virkelig ville anbefale regionen til venner og bekjente.
 
– Det er her du kan skape en vinn-vinn situasjon, sier Mari Hypher.


 
Hun er fagleder for formidling ved Helgeland Museum og anbefaler på det sterkeste at du kjøper et sesongkort til 250 kroner. Da kommer du inn over alt i perioden 5. juni til 28. august.
 
Her er noen av høydepunktene du bør få med deg.
 
Petter Dass-dagene (11. – 13. juni) 
 
Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt.
 
I år kan festivalen skilte med Magne Furuholmen som festivalkunstner.  Furuholmen, som kanskje er mest kjent fra A-HA, stiller ut bilder som etter høstet på nasjonale og internasjonal anerkjennelse.
 
Det blir også utendørskonserter med Moddi og Kari Bremnes. Sistnevnte har skrevet sanger i 20 år og gitt ut 15 soloalbum. Hun har i dag et større publikum enn noen gang, med et stort konsertpublikum i flere land og et platepublikum over hele verden.
 
Alstahaug og Petter Dass-museet ligger i idylliske og landlige omgivelser omtrent to mil sør for Sandnessjøen sentrum, og er et naturlig stoppested langs Kystriksveien.
 
Festspillene Helgeland (3. – 11. juli)
Et stort knippe av ulike begivenheter som omfatter alt fra Galleria til Byfest og en rekke spennende utstillinger og konserter.
 
Sjøgatautstillingen
 
En bredt anlagt presentasjon av de ulike bygningene i det som er Nord-Norges lengste rekke av trehus og -brygger fra 1800-tallet. Det blir også guidet vandring og det kommer en egen utstilling av historiske båter som nå har blitt vasket, olje og restaurert.
 
 
Utstilling med Prisca Zinay
Her kombineres det som skulle ha vært utstillingen i fjor «Hav» med årets tema «Tid»
   
Opplevelser krig

Grønsvik Kystfort med ForræderMotstandskvinnen Liv Grannes, med livet som innsats, Politimestergården Utstilling Vefsn museum


Dunderland fangeleir med bakgrunnsinformasjon i utstillingen «Rana okkupert»

Rana Museum både fysisk og som 360 digital opplevelse.


Utstilling Hattfjelldal (tittel og tema i utarbeidelse)
Blodveien
 
Opplevelser samisk Helgeland

Rana museum med samisk utstilling(er): Elsa Laula og Samiske Kvinner – og er start- eller sluttpunkt for vandringen «Raanen Voudna».
Samisk middag i gamme – hver lørdag servers det samisk gryte i gammen på Strøm Minnetun i Velfjord.
Guidet tur til Sørsamisk boplass i Sørvassdalen (3dato) Are Halse? Katrine Remmen?
Drivkraft, utstilling Gamle samvirkelaget
Tursti i Kina, Lurøy
 
Trænafestivalen (8.-10. juli)
 
Sentrum/ved Moholmen, Stenneset Friluftsmuseum, og Bredek fjellgård.
 
Naturhistorisk og Kulturhistorisk avdeling finner du i bygget MOment rett ved Moholmen, promenaden Sjøfronten/Havmannen og Moholmen Marina.


 
Stenneset friluftsmuseum
22 historiske bygninger og historisk hage. Ved FV12, ca. åtte km fra sentrum. Skiltet avkjøring ved Gamle Nesnavei.
Bredek fjellgård
Cirka en times gange fra E6 ved Bjøllånes eller Stormdalshei, 40 km nord for Mo i Rana.
 
Program fra 5. juni til 28. august
 
 
HELGELAND MUSEUM -RANA
 
 «Reindriftskvinne – Båatsoegujne», sørsamisk fotodokumentasjon fra Saemien Sitje og Aina Bye. Utstillingen dokumenterer grundig og for første gang dagens reindriftskvinner i sørsamisk område. Et innblikk i en nær, men for mange ukjent, kultur.
 
Sammen med bildene vises samiske gjenstander fra magasinet i Rana, blant annet noe av samlingen av samisk sølv etter Hans A. Meyer (museets grunnlegger). Vi anbefaler også å ta turen i nærmiljøet rundt museet for å oppleve Raanen Voudna - et synliggjøringsprosjekt om samisk kultur, historie, landskap og identitet for Rana – av kunstneren Sissel M Bergh.
 
«Rana okkupert»
 En utstilling med gjenstander og bilder hvor temaene er felttog, fangeleir, forbud og frigjøring. Utstillingen finnes også digitalt og lenken ligger på Helgeland Museums hjemmesider


«Stjålne år - om barn i krig» fra Narviksenteret. 
Utstillingen handler om hvordan det var å være barn i Nord-Norge og Nordvest-Russland (Sovjetunionen) under andre verdenskrig. Utstillingen er produsert i anledning 75-årsjubileet for slutten av 2. verdenskrig.
Gjennom bruk av personlige historier og et rikt bilde-materiale presenterer Narviksenteret et nytt perspektiv på andre verdenskrig i nord. Historiene om barns skjebne i krig blir ofte borte i de «store» historiene om slag, militær strategi og heltedåder.
 
Dunderlandsleiren

Krigsfangeleiren i Dunderlandsdalen ble tilrettelagt sommeren 2020 og er blant de best bevarte leirene i Norge. Tydelige spor etter bygninger og veier kan sees, og informasjonsskiltene, minnestøtten og kulturpunktene (app med lenke på skiltene) forteller historien om fangearbeidene under krigen. Leiren ligger rett ved E6, ca 40 minutters kjøring nord for Mo i Rana.